Дъждовен и студен изборен ден

07:30, 04 апр 21 25 1946 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Код за опасни валежи е обявен във всички области на страната с изключение на Видин. Очаква се в Западна България дъждът да преминава в сняг. Най-опасни ще са количествата в областите Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали - от 40 до 60 мл.

Преди обяд в западната половина от страната валежите ще отслабнат, на места и временно ще спрат. Ще продължи да вали в Източна България. След обяд от югозапад, под влияние на нов средиземноморски циклон, валежите ще се активизират. Вятърът ще се ориентира от североизток, ще е до умерен, в Източна България и временно силен, и с него ще продължи да нахлува студен въздух. В Предбалкана, по високите полета на Западна България, а вечерта и в Лудогорието дъждът ще премине в сняг. Сумарно за обстановката се очакват значителни количества - между 15 и 35 mm, на места в Югоизточна България до 50-60 mm. Температурите ще бъдат без съществен дневен ход, предимно между 3 и 8 градуса. През нощта срещу понеделник в Западна България валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса.

Над Черноморието ще е облачно и дъждовно. Вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили до 10-15 m/s и с него ще нахлува студен въздух. Температурите на въздуха ще бъдат 8-9 градуса. Температурата на морската вода е 8 градуса. Вълнението на морето ще се усили до 3-4 бала.

Над планините ще бъде облачно, мъгливо и на много места ще има валежи, предимно от сняг. Ще духа силен, по билата и временно бурен юг-югозападен вятър, който през деня в ниските планински части ще се ориентира от североизток. Ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижават. Очаквана максимална температура на височина 1200 метра около 3 градуса, на 2000 метра - около минус 2.

В понеделник валежите и в източните райони ще спрат. Облачността от запад ще се разкъсва и намалява. Вятърът ще отслабне, на места временно и ще стихне, впоследствие ще бъде от южна четвърт и ще започне затопляне. Във вторник преди обяд над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево; след обяд над югоизточната половина от страната облачността ще се увеличи и на отделни места е възможно слабо и за кратко да превали. Сутринта ще е сравнително студено, дневните температури ще продължат да се повишават.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама