Коронавирусът у нас: Получаваме над 3,2 млн. дози само от РНК ваксините

15:59, 03 апр 21 25 2970 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Основните количества в следващите месеци ще бъдат от РНК ваксини срещу коорнавирус, така че хората ще могат да избират. Това увери на брифинг директорът на Изпълнителната Агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Както стана ясно вчера, България ще получи близо 1,3 млн. ваксини на „Pfizer”. Това стана благодарение на две седмици тежки преговори между държавите членки на ЕС. Първоначално не беше постигнато споразумение на експертно ниво и трябваше да се включат лидерите. „Националният интерес беше застъпен от премиера и това позволи на България да получи тези 1,3 млн. дози”, уточни Кирилов, цитиран от БНТ.

Това ще позволи да се стигне до 50% ниво на ваксиниране на населението, каквато е и поставената цел от Европейската комисия.

Тези количества ще ни позволят да направим един изключително голям скок във ваксинирането“, изтъкна директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. „Следващата седмица смятаме да предложим да се включат вече и четвъртата фаза - възрастните хора и хората с хроничните заболявания. Ще бъде засилена активността на личните и общопрактикуващи лекари. Силно се надяваме до края на юни вече да имаме над 50% ваксинирани от населението. Като добавим и тези, които са преболедували, мисля, че много скоро след това ще достигнем заветните 70% колективен имунитет“, обясни проф. Балтов.

Данните от последното денонощие

4013 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 20 647 теста, което значи, че положителните проби са над 19%.

През последните 24 часа са починали 125 души, а излекуваните са 3996.  Най-много са новите случаи в София – 1018 души, следват областите: Варна - с 345 и Пловдив -  с 322. В болница се лекуват 10 382 пациенти, като от тях 753 са в интензивни отделения.

През последното денонощие са ваксинирани 12 083 души. С тях общият брой на поставените ваксини вече е 498 085.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама