„Алфа Рисърч“: Три дни преди вота ножицата между ГЕРБ и БСП става 8%

11:04, 01 апр 21 / Новият парламент 25 1108 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Увеличава се дистанцията между основните две политически сили – ГЕРБ (28.1%) и БСП (19.8%). Тя се дължи основно на спада в левицата, свързан както с притесненията от гласуването сред по-възрастните ѝ симпатизанти, така и с отнемането на гласове от формацията около Мая Манолова. Това показват данни от изследване на „Алфа Рисърч“, проведено няколко дни преди изборите.

Запазват се близки позициите между третата и четвъртата политическа сила – „Има такъв народ“ (12.7%) и ДПС (12.5%), и между петата и шестата – „Демократична България“ (6.3%) и „Изправи се! Мутри вън!“ (6%). По-ниска избирателна активност ще увеличи тежестта на ДПС и „Демократична България“, а на ВМРО ще позволи да премине 4%-та бариера. Обратното, евентуално по-висока активност ще прибави гласове към новите протестни движения.


Снимка: "Алфа Рисърч"

Всеки десети от решилите да гласуват има сериозни притеснения заради пандемията от коронавирус, а други 36% - „известни притеснения“. Ако в изборния ден тези страхове надделеят, са възможни сериозни размествания в сега регистрираната електорална картина. Така до последния момент не толкова партиите, колкото вирусът ще държи „силната карта“.

Проучването регистрира съвсем лек ръст в декларираната избирателна активност - 51% от постоянно пребиваващите в България избиратели. На тази база очакванията са до урните да отидат между 2.6 и 2.8 млн. души. Предвид обстоятелството, че всеки втори споделя по-силни или по-слаби притеснения от влошаването на епидемиологичната обстановка, не може да се изключи и по-рязък спад в активността – до 2.1 – 2.2 млн. души.  Подобен развой  ще окаже влияние не само върху гласовете за партиите, но може да  размести и техните позиции.

Около 25% от решилите да участват във вота имат желание да гласува машинно, а 55.5% предпочитат традиционната хартиена бюлетина. По-активно машинно гласуване може да се очаква в големите градове, където са съсредоточени мнозинството от младите и високо образовани избиратели. Сред почти всички партийни електорати преобладава предпочитанието към хартиените бюлетини, единствено сред тези на „Демократична България“ силите са изравнени.


Снимка: "Алфа Рисърч"

Настоящото изследване е проведено в периода 27 – 30 март 2021г. от „Алфа Рисърч“, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама