Как протича един ден от затворническия живот на Алексей Навални

11:50, 30 мар 21 / Свят 25 3207 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Затвореният в наказателна колония руски опозиционер Алексей Навални твърди, че охраната го измъчва през нощта, като го събужда на всеки час. А молбата му да му бъде оказана медицинска помощ във връзка със силната болка в гърба и крака умишлено е била пренебрегната, за да може психиката му да бъде пречупена.

Припомняме, че руският опозиционер и критик на президента Владимир Путин бе осъден миналия месец на 3 и половина години ефективно лишаване от свобода, от които трябва да излежи 2 години и 8 месеца заради времето, в което по-рано се е намирал под домашен арест. Тази присъда заменя условната, която според съдията е била нарушена. Според него обаче делото е изфабрикувано, за да бъде възпрепятствана политическата му дейност. Западът, включително и Европейският съд по правата на човека, поиска от руските власти да освободят Навални. Москва окачестви тези призиви като недопустима намеса в руските вътрешни работи.

Навални е затворен в строго охраняван сектор на наказателната колония ИК-2 в град Покров, на около сто километра източно от Москва. Руската Федерална служба за изпълняване на наказаниията (ФСИН) не е пожелала да коментира ежедневието на Навални и на останалите затворници. Миналата седмица само информира, че здравословното му състояние е стабилно и задоволително. А според Кремъл руските граждани, намиращи се в чужди затвори, се сблъскват с много по-лоши условия от тези, в които е поставен Навални. Опозиционерът обаче го окачестви като „нашия дружелюбен концентрационен лагер“.

Ето как изглежда всекидневието на Навални според собствените му разкази, публикувани в Instagram този месец, и според разказите на двама бивши затворници, с които „Reuters“ разговаря по телефона:

Патриотично събуждане

Надзирателите будят затворниците в 06:00 ч. и им пускат националния химн на Русия преди ежедневните им сутрешни занимания, разказва Навални. „Представете си местността около казармите. Сняг, хора в черни затворнически униформи, ботуши и ушанки стоят в тъмнината с ръце на гърба, а от високоговорител, инсталиран на висок стълб, гърми: „Слава на теб, Отечество наше свободно!“, споделя Навални в съобщение в Instagram, качено с помощта на адвокатите му.

Националистът Дмитрий Дьомушкин, освободен от същата колония през 2019 г., разказва, че затворниците в строго охранявания сектор разполагат с две минути да се облекат и да оправят леглата си. Двамата затворници, които се справят последни със задачата, са наказвани, понякога с бой.

Фитнес в стил "Междузвездни войни"

По време на сутрешната физзарядка глас от високоговорителя инструктира затворниците да маршируват на едно място. „В тези моменти си представям, че съм част от руски римейк на „Междузвездни войни“, казва Навални.

Сутрешен тоалет

Затворниците след това се връщат в казармите. Част от тях се нареждат на опашка, за да се измият, да използват тоалетната или да бъдат обръснати от един от затворниците. Той заедно с охранителите се грижи за спазването на правилата, разказва националистът Дьомушкин. „Ръцете ти са винаги на гърба. Стигаш до тях, вдигаш си главата и те избръсват за около минута или 40 секунди“, споделя той.

Закуска

Закуската, сервирана в 06:30 ч., представлява каша в метални купи и сладък чай в метални чаши, разказва Навални. „Когато приключиш със закуската, ставаш и си показваш ръцете. Забранено е да взимаш храна за после“, казва Дьомушкин.

Служителите в затвора правят след това поименно повикване, процес, по време на който според Дьомушкин затворниците стоят прави в продължение на два часа. А Глеб Дробиленко, друг бивш затворник, твърди, че е имало чести поименни проверки през деня, по време на които затворниците са стояли прави с часове. Той разказа още как група от около 15 затворници е била принудена да оправя отново и отново леглата на всички останали след закуска в продължение на часове, предаде БТА, цитирана от "Дневник". 

Други пък са били принуждавани да бършат прах и да преместват мебели от едно място в казармите на друго и обратно, само за да убият време.

Посещение на адвокат

Адвокат посещава Навални всеки уикенд, но защитниците му му твърдят, че ги карат да чакат в продължение на три или четири часа, преди да могат да го видят, и че срещите са кратки.

Обяд и вечеря

Обядът е супа, която обикновено се приготвя с остатъците от кашата от сутринта, картофи и малко пилешко или свинско месо, разказа Дьомушкин. За вечеря има още картофи и малко херинга или месо. След обяда затворниците биват отвеждани в зала, в която правят физически упражнения, разказа Дробиленко. Някои от тях припадат, каза той. Охранителите на затвора понякога изнасят кратки лекции.

Развлечения

От 17:00 ч. служителите в затвора пускат телевизора за един час, за да може затворниците да гледат новините или образователни предавания по държавни телевизии, каза Дьомушкин, според когото надзирателите се стараят да гарантират, че затворниците ще стоят прави възможно най-дълго време.

Спане

Затворниците се подготвят за нощта, след като измиват краката си и изпират чорапите си и са огледани за контузии от надзирателите. „Забранено е да затвориш очи преди 22:00 ч. Затворници, които си сътрудничат с властите, обикалят и следят за това никой да не си затваря очите“, отбелязва Дьомушкин.

Навални разказва, че го будят на всеки час през нощта, защото имало опасност да избяга. Веднъж на всеки час човек се приближава към леглото му, снима го и го събужда, въпреки че има камера за видеонаблюдение в килията му.

„След това аз лягам отново да спя с мисълта, че има хора, които си спомнят за мен и няма да ме оставят. Не е ли прекрасно?“, пише Навални със сарказъм в една от публикациите си. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама