COVID-19 по света: Русия се хвали с износа на „Спутник V“, a внася дози

10:45, 29 мар 21 25 3141 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руските власти с голяма тържественост обявиха пристигането на разработената в Русия ваксина „Спутник V“ в Латинска Америка, Африка и в някои европейски страни, като изтъкнаха, че тя е решение на световния недостиг на дози от ваксини срещу COVID-19.

Те обаче не споменават много факта, че самата Русия също внася „Спутник V“, пише за в. „Ню Йорк таймс“ журналистът Андрю Крамър, цитиран от БТА. Руското правителство има договор за производството на „Спутник V“ с южнокорейска компания, която внася ваксината в Русия. Планира се сключването на подобен договор и с компания от Индия.

Макар да е трудно да се каже за доставки в какъв размер става дума, тъй като са в сила клаузи за неоповестяването на тази информация, фактът, че Русия внася дози от ваксината поставя под въпрос официалните изявления на Москва за ролята си на износител на ваксини за нуждаещи се страни. Вносът на дози от „Спутник V“ в Русия, който се очаква да се увеличи през идните седмици и месеци, може да помогне на страната да ускори ваксинационната си кампания срещу коронавируса. Но той е показателен и за това, че дори страни, чиито учени са разработили ваксина, са зависими от търговията с чужбина, за да си гарантират достатъчно дози от ваксината, изтъква Крамър.

Кремъл миналата седмица за първи път призна, че недостигът на дози от ваксината е изиграл роля при решението на руския президент Владимир Путин да отложи за известно време ваксинирането си. Съображението на властите е било, че, ако Путин се ваксинира прекалено рано, това е щяло да накара много руснаци да искат да се ваксинират в условия на сериозен недостиг на дози от ваксината срещу ковид в повечето руски региони, обобщава Андрю Крамър.

Припомняме, че „Спутник V“ беше първата регистрирана ваксина срещу коронавируса за целия свят - Русия официално я утвърди на 11 август. Ваксината е разработена от Изследователския институт по епидемиология и микробиология Gamaleya. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама