Северна Македония не се разграничи от клеветническата кампания срещу България

09:35, 29 мар 21 / Политика 25 3417 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Пет дни след избухването на скандала, причинен от публикациите на лобисткия институт ИФИМЕС, в който България и Германия се сочеха като „мафиотски държави, които милеят за нацизма“, късно снощи македонското правителство излезе с декларация, в която няма нито една дума, осъждаща писанията на скандалния институт. В прессъобщението дори се прави безуспешен опит за прикриване на точния период, в който правителството в Скопие има договорни отношения с ИФИМЕС.

МВнР привика македонския посланик заради клеветническата кампания срещу България

Припомняме, че словенският „Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” публикува поредица от статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация. В последната такава се говори, че България е „грозното лице на ЕС“ заради категоричната си заявка по отношение на правилата за продължаване на преговорите за членство на РС Македония в ЕС. В изследването се твърди, че след Освобождението територията на България е била обитавана предимно от богомилско, македонско и турско население, което по-късно под силния натиск на новосъздадената държава беше насилствено „побългарено“.

В документа се казва следното: „Всъщност ИФИМЕС беше нает като известен институт за консултантски услуги въз основа на анализ на политиката за превантивна дипломация и мерки за изграждане на доверието на регионално и глобално ниво, но споразумението им с правителството на Република Северна Македония приключи през 2019 г. От две години този институт няма ангажимент, свързан с работата на правителството, нито правно обвързващи задължения към правителството и кабинета на министър-председателя. Дори преди 2019 г. ИФИМЕС никога не е участвал в анализи, свързани с отношенията между Република Северна Македония и България”.

На официалния сайт на правителството на РСМ обаче четем следното: ИФИМЕС има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно. А трима от ръководството му са съветници на премиера Зоран Заев, пише БГНЕС.

След избухването на скандала няколко европейски издания изтриха не само последната, а и предишни публикации на ИФИМЕС. Двама от почетните председатели на ИФИМЕС определиха писанията му като клеветнически и обслужващи сръбската държавна сигурност и президента Вучич, с който ръководителят на ИФИМЕС и бивш съветник на Зоран Заев Зияд Бечирович има близки отношения.

По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева временно управляващият посолството на РСМ днес ще бъде извикан, за да му бъдат поискани обяснения дали правителството е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България. МВнР изрази изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на РСМ участват в ръководството на въпросния институт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама