Коронавирусът у нас: До края на седмицата стигаме половин милион ваксинирани

12:20, 29 мар 21 25 2040 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

България очаква 230 хил. дози ваксини срещу COVID-19 до края на тази седмица и 700 хил. дози до края на април. Осигурени са достатъчно количества ремдесивир, който се прилага при лечението на коронавируса, здравната системата разполага и с всички необходими медикаменти, дезинфектанти и кислород за лечението на пациентите с новия вирус, стана ясно на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб.

Броят на пациентите в лечебни заведения е повече от предходната вълна, но въпреки това система издържа, благодарение на предварителната подготовка и допълнителните количества дихателни апарати, кислородни концентратори и кислородните инсталации в болниците. „Нямаме притеснения по отношения на повишеното търсене от болнични грижи на пациентите“, коментира здравният министър.

На национално ниво се налага изводът, че изключително много млади хора, които боледуват от COVID-19, при това тежко, късно търсят болнична помощ.

Главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев изтъкна, че България е далече от стойностите, отчетени в други държави като Словакия, Чехия, Естония или Унгария. „Навсякъде има ръст, повечето от страните затягат мерките“, изтъкна Кунчев. По думите му, ако бъдат удържани настоящите стойности в страната ни, няма да се достигнe извънредна вълна, която да постави на колене здравната система.

ВАКСИНАЦИЯТА

Направените вчера дози са 2355, ваксинираните лица общо до момента са 436 513, като до края на тази седмица очакванията са да бъде достигнат брой от половин милион.

„Общото количество ваксини за България, което очакваме през април, е близо 700 хил. дози. До края на тази седмица ще получим над 230 хил. дози от одобрените до момента ваксини, както и близо 10 000 флакона ремдесивир“, информира изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той уточни, че за следващия месец имаме потвърждение на близо 250 000 дози от ваксината на „Pfizer/Biontech“, 90 000 дози – на „Moderna“, 300 000 дози – на „AstraZeneca“, а след средата на април очакваме близо 40 000 дози от последната одобрена от Европейската агенция по лекарства ваксина – „Janssen“.

ДАННИТЕ ЗА ДЕНОНОЩИЕТО 

През последните 24 часа у нас са регистрирани 983 нови случая на коронавирус при направени 4 094 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 21,26% от взетите проби са дали положителен резултат. 2487 от тестовете са по метода PCR, a останалите 1607 са бързи антигенни тестове.

Най-много нови случаи има в София - 318, след това се нареждат Варна с 91, Бургас с 89 и Пловдив със 65 новозаразени. Областите Хасково и Благоевград са без нито един новозаразен за последните 24 часа.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 328 753. Броят на активните случаи продължава да се увеличава и към момента те вече са 66 682. Увеличава се и броят на настанените в болница - 9 839, което е рекорд от началото на пандемията и ръст от 165 души само за ден. Увеличава се и броят на настанените в интензивно отделение - 773. Mедицинскитe служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 11703, като 10 са регистрирани през изминалото денонощие.

Броят на излекуваните е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани 457 души, така общият им брой достига 249 361.

Жертвите на болестта у нас са 12 710, 60 от които са от последното денонощие

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама