Олиото е поскъпнало със 70%

13:40, 28 мар 21 25 1667 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Цената на олиото продължава да расте. За 6 месеца то е поскъпнало с повече от 70 процента, съобщи БНТ. 

Коронавирусът и климатичните особености в отглеждане на слънчогледа са сред основните причини за поскъпването, смятат борсови експерти.

Производителите на растителни мазнини  търсят да купят изгодно суровина за да не поскъпва още продукцията им. На борсата слънчогледа вече струва двойно повече в сравнение с есента на миналата година. В същото време складовете на зърнопроизводители от тракийската равнина са празни. Слънчоглед няма, а търсенето му расте. Малките рафинерии оглеждат регионите си за регистрирани земеделски стопани, от които да купят суровина.

Заради високата цена на слънчогледа производителите на олио предвиждат и ограничаване на производството, а това би довело до още по-висока цена на олиото в магазинната мрежа.

Борсовите анализатори отчитат друга тенденция. „Във момента сме стигнали в някакви пикови ценови равнища навярно колкото повече се доближаваме до жътва нещата би следвало да се успокояват“, каза доц. Александър Дафчев от Националната стокова борса.

 

Производители на растителни масла смятат, че цената на олиото може да се регулира и ако се спре износа на нерафинирано олио и слънчоглед. А ако има и държавен резерв, това допълнително ще успокои пазара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама