Израел и Словакия подписаха договора за радарите от „Железния купол“

15:10, 25 мар 21 / Свят 25 2143 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На официална церемония днес в Братислава генералният директор на дирекцията по модернизация и въоръжение в Министерството на отбраната (МО) на Словакия - Йозеф Зекуция, и ръководителят на Дирекцията за международно сътрудничество в отбраната (SIBAT) към МО на Израел - бриг. ген. (о.з.) Яир Кулас, подписаха първия по рода си договор между двете страни за покупката на 17 радари от Israel Aerospace Industries, най-голямата израелска държавна отбранителна компания.

Споразумението включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към Словакия, както и индустриално сътрудничество. Компонентите на радарите ще бъдат произведени в сътрудничество със словашката отбранителна индустрия под професионалното ръководство на IAI и на Министерството на отбраната.   

И Словакия избра израелските радари

Основният ММR радар, произвеждан от подразделението на IAI - ELTA Systems, ще осигури на словашките отбранителни сили цялостна картина на въздушната обстановка. Радарът засича въздушни заплахи, класифицира ги, изчислява степента на опасност и предоставя основна информация, която позволява на системите да неутрализират множество заплахи едновременно. В допълнение радарните системи на ELTA Systems са напълно съвместими с отбранителните системи на НАТО.


Снимка: Министерство на отбраната на Словакия

Израелският министър на отбраната - Бени Ганц, коментира: „Днес достигнахме до много важен етап в засилващото се сътрудничество между отбранителните индустрии на Израел и Словакия. Новото споразумение предоставя на Словакия висококачествени, усъвършенствани системи за поддържане на националната сигурност на страната, като същевременно подкрепя отбранителните индустрии и създава много нови работни места в Израел и Словакия. Бих искал да благодаря на моя приятел, словашкия министър на отбраната Ярослав Над, че подкрепи това споразумение и се довери на „синьо-бялата“ (израелската) индустрия”.

България може да придобие радари от „Железния купол“

Словашкият министър на отбраната - Ярослав Над, заяви: „Искам да изразя своята признателност към израелските представители за това, че предприеха истински прагматичен подход към преговорите за доставката на новите 3D радари за словашките военновъздушни сили. Проведените експертни дискусии винаги бяха на много високо ниво и това доведе до сключването на окончателното споразумение между двете страни. В същото време високо ценя положителното въздействие на това сътрудничество върху двустранните отношения в сферата на отбраната и сигурността. Вярвам, че сега имаме солидна основа за последващо сътрудничество”.

Ръководителят на Дирекцията за международно сътрудничество в отбраната към Министерството на отбраната на Израел - бриг.ген. (о.з.) Яир Кулас, каза: „Отношенията между Израел и Словакия в сферата на отбраната днес се издигнаха на ново ниво, а подписването на споразумението за доставката на радарите ще има значителен ефект и за двете страни. Благодарим на правителството на Словакия, че се довери на Министерството на отбраната и на изключителната ни отбранителна индустрия. Очакваме по-нататъшно сътрудничество както в отбраната, така и в гражданската сфера”.

Вицепрезидентът на IAI и изпълнителен директор на ELTA - Йоав Тургеман, заяви: „Подписването на днешното споразумение със Словакия означава сериозно сътрудничество между нашите две страни. IAI ще предостави на Словакия радарни системи и усъвършенствани технологии за противовъздушна отбрана, като около 150 от тях са продадени на различни държави. Освен това, ще си сътрудничим със словашката индустрия и местната икономика, като съвместно разработваме радарите. IAI е горда, че предоставя на Словакия тази модерна технология и е важна част от европейските решения за противовъздушна отбрана, включително подкрепа и интеграция в дейностите на НАТО”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама