ГЕРБ обвини БСП за сложния изборен протокол

15:36, 25 мар 21 / Новият парламент 25 2169 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Изборният протокол, който е изготвила Централната избирателна комисия (ЦИК), е твърде сложен, неясен и ще доведе до обърквания при неговото попълване. За това алармираха кандидати за народни представители от ГЕРБ. „Изборите са като институциите - без значение кой управлява, трябва да ги съхраним, хората трябва да им имат доверие“, заяви Томислав Дончев – водач на листата в Габрово.

Предупреждение: Протоколите за вота са усложнени и ще има много грешки

Според ГЕРБ вина за твърде сложните протоколи имат членовете на ЦИК от квотата на БСП и по-конкретно Емил Войнов - те са изготвили модел, в който не са спазили изисквания за опростено съдържание.

Томислав Дончев смята, че всичко това ще доведе до затруднения на изборния процес, грешки при отчитане на резултатите, а от там и до евентуална политическа и дори конституционна криза. ГЕРБ видя проблем и в графите с преференциите, които трябва да бъдат попълнени от секционните избирателни комисии, както и в съхранението и транспорта на разписката от машинния вот, предаде БГНЕС.

По-късно говорителят на ЦИК Таня Цанева заяви категорично, че протоколите няма да бъдат променени, тъй като „в тях няма нито един ред, който да не съответства на Изборния кодекс“. Където има големи райони с дълги кандидатдепутатски листи, ще има сложни протоколи.

„Даже и в наглостта трябва да имате граници...“

От БСП веднага реагираха. Самият Войнов уточни, че според Изборния кодекс може да има само един протокол, заради което не може хартиените бюлетини да се отчитат в един, а за машинното гласуване да се използва отпечатан от машината. Той уточни, че протоколът е приет от ЦИК на 4 февруари – т.е. преди повече от месец, като всички членове освен председателя Александър Андреев са гласували „за“.

От левицата заподозряха, че ГЕРБ нарочно правят внушения за хаос в изборния процес, за да отблъснат българските граждани от гласуване и от участие в СИК. Те припомнят, че именно управляващата коалиция е въвела двойния начин на гласуване, който вероятно ще породи притесненията, за които сега се говори. „Даже и в наглостта си трябва да имате граници“, заяви Георги Свиленски – водач на листата в 24 МИР в София.

„Когато ГЕРБ се олеят, се сещат за демокрацията“

Вие сте конституционната криза! И не излизайте сега да говорите за Конституцията и какви били правилата на демокрацията, след като всички правила на демокрацията сте ги прегазили и премачкали“, обърна се към ГЕРБ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, водач на листата в Пловдив и 25-и МИР в столицата. 

Той подчерта, че съставянето на секционните протоколи е сложен процес, предполага хаос и блокаж. „Вие си го прокарахте като танкова дивизия, която минава през купа сено, както винаги действате. Само че действате освен авторитарно, и тъпо”, каза още той.

„Чак сега вашето мнозинство се плесна по челото да открие очевидния факт, че приетият от ЦИК протокол, на база на текстовете, наложени от ГЕРБ, въпреки нашите възражения, е чудовищно сложен. Добър ден! И, естествено че когато ГЕРБ се олеят, се сещат за демокрацията. Естествено, когато ГЕРБ се олеят, пускат Томислав Дончев да започне да държи патетични речи за това, че не се правело така", коментира Иванов. „Скрийте се. Може да откраднете и тези избори, но тази страна повече няма да ви търпи. Не могат да ви понасят хората. Недейте да кършите пръсти, сами се докарахте дотук”.

„Това е „Изборигейт“...

Призовавам президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради хаоса, който целенасочено се организира на предстоящите парламентарни избори. В схемата участват ЦИК, Информационно обслужване, а както видяхме днес и основните партии – ГЕРБ и БСП, които си прехвърлят отговорността за бъркотията, която самите те създадоха с изборните протоколи. Това заяви Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“, водач на листата в 23-и МИР в София. 

Сега ли разбраха ГЕРБ и БСП колко са сложни и дълги изборните протоколи? Не бяха ли гласувани те именно от техните членове в ЦИК?, попита тя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама