Папа Франциск намалява заплатите на кардинали и свещеници

15:10, 24 мар 21 / Свят 25 2737 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Папа Франциск е наредил възнагражденията на кардиналите и други свещеници, работещи във Ватикана, да се съкратят с 10%. Целта е да бъдат спасени работните места на обикновените служители, тъй като пандемията от коронавирус е засегнала доходите на Светия престол, съобщи „Reuters“.

Ватиканът заяви, че папата е издал указ за въвеждане на пропорционални съкращения на възнагражденията, започващи от 1 април. Говорител на папа Франциск заяви, че служителите от по-ниско ниво няма да бъдат засегнати от съкращенията. Той и преди е заявявал, че не желае да се уволняват хора.

В разрез с традицията: Папата назначи първата жена на висок пост

Смята се, че кардиналите, които работят във Ватикана и живеят там или в Рим, получават заплати от около 4000-5000 евро на месец. Много от тях имат и големи апартаменти, които са доста под пазарните наеми.

Призив за мир: Историческа среща между папа Франциск и лидера на шиитите в Ирак

Други ръководители на отдели, предимно духовници, ще имат намеление на заплатите си от между 3% и 8%. Програмираните увеличения на заплатите ще бъдат преустановени до март 2023 г. Разпоредбите ще важат и за висшия персонал на други папски базилики освен Свети Петър във Ватикана.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама