„Репортери без граници“ съдят Facebook за реч на омразата и дезинформация

18:00, 23 мар 21 / Свят 25 1975 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Международната организация „Репортери без граници“ е завела дело срещу Facebook във Франция по повод ширещата се реч на омразата срещу медиите и фалшивите информации за COVID-19. В съдебния иск се споменават и теориите на конспирациите за ваксините.

Toва е пореден епизод от битката на правителства и групи с технологичните гиганти. В социалната мрежа бяха публикувани постове, заплашващи френското сатирично издание „Шарли ебдо“, телевизионната програма „Quitidien“ и регионалния вестник „L'Union“.

Лесно податлива на фалшиви новини: България последна в ЕС по медийна грамотност

„Използвайки анализ на експертни становища и твърдения на бивши служители на Facebook, заведеното от „Репортери без граници“ дело показва, че социалната мрежа позволява на дезинформацията и речта на омразата да процъфтяват (...) противно на заявеното в общите условия и в техните реклами“, се казва в изявлението на международната правозащитна организация. Съдебният иск е заведен в Париж в понеделник.

Снимка: CanStockPhoto

Facebook твърди, че има нулева толерантност към вредното съдържание

Представителството на Facebook във Франция е отклонило поканата за коментар, но е посочило в изявление, че има нулева толерантност към вредното съдържание и инвестира крупни средства в борбата с речта на омразата и дезинформацията.

Според „Репортери без граници“, ако съдът във Франция се поизнесе, това може да има глобален ефект в борбата с дезинформацията. Организацията обмисля сходни съдебни дела и в други държави. Заведеното в Париж дело е срещу Facebook-Франция и Facebook-Ирландия и се базира на френското законодателство, според което компаниите могат да бъдат глобени с до 10% от годишния си оборот, ако използват заблуждаващи търговски практики, предаде „Reuters“, цитиран от Offnews.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама