Местим стрелките на часовниците с един час напред

09:00, 27 мар 21 25 1877 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Астрономическата пролет настъпи преди дни и идва времето, в което ще трябва да преместим стрелките на часовниците с един час напред.

Това ще стане точно в 3:00 часа сутринта на 28 март (неделя). Това означава, че ще разполагаме с 1 час по-малко за сън, но пък за сметка на това денят ще започне да нараства все по-бързо.

Местенето на стрелките в Европа първа въвежда Германия в разгара на Първата световна война. Промяната се въвежда, за да се пести от въглища и така промишлеността, да е по-ефективна в условията на войната. Година по-късно тази практика е въведене във Великобритания и в САЩ. Смяната на времето е отменено с идването на мира, но се завръща трайно с Втората световна война. България въвежда лятното часово време на 1 април 1979 г. като промяната влиза в сила от 3,00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Докога ще сменяме времето?

Възможно е това въвеждане на лятно часово време да е последно за страните на ЕС. През 2018 г. тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че над 80% от европейците са поискали смяната на времето да бъде премахната, а впоследствие Европейският парламент реши смяната между лятното и зимното часово време да бъде отменена най-късно през октомври 2021 година.

Така държавите в Европейския съюз, които ще решат да запазят лятното си часово време, трябва да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на март 2021 г. Страните, които ще предпочетат да запазят стандартното (зимно) часово време, могат да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на октомври 2021 г.

До момента обаче правителствата на държавите-членки все още не са се договорили кое часово време да бъде въведено - зимното или лятното и няма изгледи скоро този въпрос да бъде решен.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама