Хотелиери искат безплатни чадъри и шезлонги на плажа

08:39, 23 мар 21 25 1983 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Принципът при отдаване на концесия трябва да се промени основно. Чадърите и шезлонгите трябва да са безплатни, както е във всички развити дестинации по света. За това настояха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) по време на разговорите си с представителите на политическите сили, кандидатстващи за място в 45-то Народно събрание, относно приоритетите на туризма за чието осъществяване е необходима политическа воля.

Приходите за държавата от концесии са около 8 млн. лева годишно, докато преките и косвени приходи от туризма са от порядъка на 4-5 млрд. евро. Тези 8 милиона могат да се компенсират от държавата по друг начин, така че да се даде тласък не само на туризма, но и на всички свързани сектори на икономиката, посочват от БХРА.

Основен проблем е високото концесионно възнаграждение, водещо до високи цени на плажните услуги, достигащи нива по-високи от цените за нощувка в хотелите на втора и трета линия.

Държавата събира от концесионни възнаграждения около 8 млн. лв. - 50% от тях отиват в общините, при приход от туризма около 8 млрд. лв. Заради тази пренебрежимо малка сума в сравнение с приходите от туризъм (около 0,1 %) се създават изключително много неприятности и недоволства от гостите на курортите, като по този начин се разваля впечатлението от пребиваването им в България.

Решението е да се премахне концесионното възнаграждение срещу предоставяне от концесионера на безплатни чадъри и шезлонги. Също така концесионерът има задължение да се грижи за опазване на държавната собственост. Концесионерът се издържа и печели от продажбите на допълнителни услуги на плажа, както и от експлоатацията на търговските обекти на плажа, припомнят от БХРА.

Концесионер на плажа трябва да бъде заинтересовано лице. Не е нормално и не сме съгласни собствениците на инфраструктурата да ползват предимство за получаване на концесии, категорични са от БХРА. За тях най-заинтересован от всички по веригата, които предлагат туристическия продукт, е хотелиерът. Това важи за плажове ,разположени в курорти с един собственик на легловата база, и плажове, разположени в курорти с много собственици на легловата база.

Затова от БХРА предлагат предимство при възлагане на концесия или отдаване под наем на плаж да имат лица, които са направили дълготрайни инвестиции в дадения курорт, като с предимство да се ползват по-крупните вложители.

Без търговски обекти на плажовете в националните курорти. От БХРА настояват заложените 3% за търговски обекти да отпаднат – в т.ч. и масажните кабини, тъй като не отговарят на изискванията за качествено предлагане на продукта. Те предлагат на територията на плажовете на около 200 метра да има единствено обособени обекти, в които се предлагат само вода, безалкохолни напитки, кафе, сладолед и плажни коктейли. Те да работят с работното време на плажовете (от 8.00 до 18.00 часа) и на тях да не се разполагат маси и столове за сядане.

Свободната зона на плажовете в националните курорти да е максимум 25 на сто от ивицата. Причината за предложението е, че легловата база в националните курорти е огромна и търсенето на чадъри и шезлонги от туристите е голямо. При сега действащия норматив от 50% свободна зона, не могат да бъдат предоставени необходимите плажни услуги на всички или поне на по-голяма част от желаещите, поради което има много оплакания от гостите.

Да се акцентира върху изграждането на безплатни спортни съоръжения на плажа. Да се премахнат изцяло търговските обекти, разположени на границата между плажната ивица и крайбрежната алея, тъй като те закриват изгледа към морето.

Да се разграничат три групи плажове. От БХРА предлагат да се разграничат поне 3 различни типа плажове – ивици в курортите, в градовете и в извънселищни зони, като в трите категории се посочи различен % на свободната зона. Според БХРА тъй като в курортите търсенето на чадърите е по-голямо, процентът на свободната зона да бъде максимум 25 %.

Да не се разделят плажовете на места за отделните хотели. В случай, че няма желаещи да се грижат за плажа при новите условия за безплатни чадъри и шезлонги, това може да се извърши от общините и съответните сдружения на собствениците, като се има предвид, че в общините се акумулира туристически данък, чийто предшественик – курортната такса, е въведена единствено за предоставяне на безплатен плаж и неговото поддържане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама