Часът на Земята: Включи се и бъди закрилник на мечките

15:10, 27 мар 21 25 2192 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Инициативата Часът на Земята тази година е посветена на връзката между човека и животните. За 14-и път милиони хора по целия свят ще изгасят осветлението в домовете си, за да помогнат за опазването на планетата. В над 7000 града в 180 държави хората ще изключат лампите за час – между 20.30 и 21.30 часа, с призив за устойчиво и отговорно бъдеще.

Този път фокусът на международната кампания на WWF ще бъде върху опазването на биоразнообразието, което намалява с драстични темпове. Само за 50 години сме изгубили 68% от популациите на диви животни.

Затова Часът на Земята в България ще обърне специално внимание на грижата за един емблематичен за нашите гори вид – кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години.

В опит да противодейства на тази негативна тенденция, в края на 2020 г. WWF стартира дългосрочна научно-базирана програма за опазване на мечките и предотвратяване на потенциални конфликти с хората. Близо 2000 българи са се отзовали на апела и са подкрепили създаването на Спасителен мечешки отряд от експерти, който вече е на терен и работи успешно.

Сега целта ни е да продължим да надграждаме започнатото, като проучим и оценим мечешките популации в Средна Стара Планина и в Западните Родопи, както и да предпазим местните хора от нежелани срещи с тях“, сподели Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

Ключови думи
WWF

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама