Посланик Митрофанова: Московски сняг вали в София

13:14, 21 мар 21 / Свят 25 5445 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова рецитира стихотворението „Московски сняг вали в София“. Тя е избрала стихотворението на поета Владимир Соколов, за да отбележи Световния ден на поезията - 21 март.

Подобна форма на поздравление стана много популярна през последните години у нас и се използва от западни дипломати и държавници, сред които посланик Херо Мустафа и Доналд Туск, но е изключително необичайна за руската дипломация, пише БГНЕС. Това е първата официална изява на посланик Митрофанова след разразилия се шпионски скандал у нас.

Шпионският скандал: Един от задържаните е пуснат под парична гаранция

Кремъл е готов да изгони наши дипломати

Русия ще предприеме огледални ответни мерки, ако България реши да експулсира руски дипломати. Това съобщи "РИА Новости", цитирайки първият заместник-ръководител на международния комитет на Съвета на федерацията Владимир Джабаров.

Ще отговорим, определено ще вземем огледални мерки, ако се вземе такова решение“, подчерта той. Ден по-рано българският премиер Бойко Борисов декларира готовност да обяви за персона нон грата руски дипломати.

Според сенатора експулсирането на руски дипломати ще се превърне в "недружелюбен акт от страна на България". Джабаров добави, че обвиненията от страна на София са безпочвени, пише „Сега“.

Борисов към руските служби: Да спрат да шпионстват България

В нощта на 19 март стана известно за ареста в София на няколко заподозрени в шпионаж за Русия. Министерството на отбраната на България съобщи, че двама български военни са задържани по подозрение за предаване на секретна информация на чужда държава. Общо по случая има шест заподозрени. Българското външно министерство обяви предполагаемите им връзки с руското посолство.

Руското посолство в България пък призова за прекратяване на спекулациите в очакване на съдебно решение. Посолството подчерта, че в условията на усложняване на международната ситуация очевидни са "неуморните" опити за забиване на клин в отношенията между страните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама