Ибряма: Нима народните музиканти не заслужават подкрепа?

16:15, 19 мар 21 25 1682 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Народният музикант Иво Папазов- Ибряма коментира във Facebook помощта, която държавата отпусна на музикалните творци на свободна практика.

Животът на музикантите през последната година стана много тежък. Мои приятели ми се обаждат за помощ, а аз нищо не можех да направя, за да им помогна. Затова наскоро много се зарадвах, като научих за инициативата на Рут Колева и други, за подкрепа към музикантите. Време беше някой да предприеме нещо“, пише той.

Припомняме, че правителството ще подпомогне музикалните творци на свободна практика с по 5 минимални работни заплати и осигуровките към тях. Така около 1000 музиканти ще получат 4350 лева. Рут Колева, Орлин Павлов и други музиканти лично се срещнаха с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет. Срещата дойде след писмо до властите, в което настояха за механизъм, който да ги подпомогне в кризата. 

Днес обаче разочарованието ми е много голямо. Оказва се че помощта е за рок, поп и джаз музиканти. За мен не е проблем да кандидатствам за тази помощ. Един американски критик беше казал, че съм Джими Хендрикс на кларинета. Бил съм на фестивали, като например музикалния маратон на Бруклинската музикална академия, на който се представяха само авангардни музиканти. Създал съм стил, който бе наречен балкански джаз или фолк-джаз....“, пише Имбряма.

Но нима е редно музикантите да се делят по стил и да бъдат дискриминирани според стила в музикалното изкуство, който са избрали? Нима народните музиканти не заслужават подкрепа?“, пита музикантът.

Иво Папазов определя отношението на управляващите към народните музиканти за нередно и обидно. „Те са дали много на България. Не ги забравяйте!“, призовава той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама