Чака ни бурен политически период, ако се стигне до служебен кабинет

11:00, 19 мар 21 / Новият парламент 25 2354 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Учудването ми от тази предизборна кампания е, че започна така, сякаш нищо не се е случвало преди. Сякаш нямаше дълго продължили протести, които искаха оставки и предсрочни избори, заяви проф. Антоний Тодоров, политолог и университетски преподавател, в коментар за БГНЕС. По думите му кампанията протича като напълно обичайна и редовна, в която се състезават партии от парламента и извън него. Някои се разделят, други се събират и се правят обещания, които влизат в предизборните платформи.

Предупреждение: Протоколите за вота са усложнени и ще има много грешки

„Показателното е, че не всички партии имат предизборни платформи или поне някакъв текст, който да има тази роля. Най-показателното пък е, че ГЕРБ оповести предизборната си платформа преди два дни, което означава, че е направена както проекта за конституция – да има нещо, без кой знае какво голямо значение какво точно пише. Пък и малцина избиратели четат платформите“, смята той. 

Екзотичните имена в партийните листи

Според проф. Антоний Тодоров екзотичните имена в партийните листи показват, че все повече народа е в сферата на някакъв вид шоу представление. „Имена, които нямат нищо общо с политиката – хубаво, всеки гражданин може да се включи, но поне преди това да са станали известни с някакъв жест, да са направили нещо, свързано с политиката. Не! Влизат имена откъде ли не, сякаш не се прави подбор. Кълнат се във вярност на нещо, за което не вярват и на себе си“, коментира той, като посочва, че според него следващият парламент несъмнено ще бъде много различен от настоящия. От гледна точка на качеството не смея да съдя, едва ли ще бъде по-лош, но мисля, че това е край на политиката“, подчерта политологът. 

Снимка: CanStockPhoto

Избори в условията на пандемия

Проф. Тодоров смята, че COVID-19 в някакъв смисъл е неочакваният съюзник на правителството, защото това му позволи да харчи доста безразборно в една предизборната кампания, да превърне тези разходи в част от собствената си предизборна агитация. Той сподели, че очаква пандемията да се отрази върху участието на изборите, защото има много ограничения и хората се страхуват.

„Тренд“: Пет сигурни партии в следващия парламент, две с реални шансове

„Очаквам още изборите да бъдат затруднени и като процес. Страхувам се, че властите не взеха нужните мерки още преди началото на кампанията, за да се организират изборите по-иначе. Какво имам предвид? В Нидерландия започнаха предсрочни избори и те ще продължиха 3 дни. Защо? Ами заради пандемията. В България се обсъждаше вариантът изборите да бъдат 2 дни, тъкмо заради забавянето на процеса, но беше отхвърлен“, отбеляза той, като подчерта, че според него изборите ще бъдат затруднени от COVID-19 и участието в тях едва ли ще бъде високо.

Снимка: БГНЕС

Няколко сценария за изхода от вота

Проф. Антоний Тодоров очерта и няколко сценария за изхода от вота. Според първия, ако ГЕРБ са първи по брой гласове, ще се опитат да направят поредното правителство, при това отново с Бойко Борисов начело. „Чудя се какво ли трябва да се случи в България, за да може едно правителство наистина да подаде оставка и да се оттегли? Каква криза? Има много случаи, в които правителства са подавали оставка и повече не са се връщали на терена, но тук явно има друга ситуация“, изтъква той. 

Проф. Тодоров обаче обръща внимание и на проблема, който ще се отвори пред ГЕРБ, за това с кого ще могат да направят правителство. И дали евентуалнта подкрепа на ДПС ще е достатъчна. „ДПС ще се обърнат ли на 180 градуса от това, което сега казват, за да влязат в коалиция с ГЕРБ? Можем да очакваме какво ли не, но все пак има някакви граници на приемливото, което да не изкара отново хиляди протестиращи по площадите и улиците. Те не би трябвало да бъдат преминати“, смята политологът. 

Могат ли да бъдат отложени парламентарните избори

Вторият сценарий според професора е правителство начело с БСП. „Те направиха малко, за да може да отворят диалог с други възможни партии. Едно правителство, което ще бъде просто партийно на БСП, подкрепено от други, не ми се струва много възможно“, подчерта той. 

Третият сценарий, който очертава проф. Тодоров, е правителство с новите играчи, които евентуално могат да влязат в парламента – Слави Трифонов, „Изправи се! Мутри вън“ и „Демократична България“. „Това за мнозина изглежда приемлив вариант, защото трите партии подкрепяха протестите срещу ГЕРБ, само че каквито и сметки да се правят, броят на депутатите им няма да им стигне за мнозинство. Следователно трябва да се огледат с кого да го направят това мнозинство. С ГЕРБ би било абсурдно. С БСП или пък с ДПС? Всичко това предстои да видим“, каза той. 

Четвъртият, вариант, който политологът посочва, е невъзможност на парламента да състави правителство и да има служебно такова и предсрочни избори. „Какво би станало при служебно правителство, назначено от президента? Трудно ми е да предвидя. Ясно е, че едно такова служебно правителство, което трябва да организира изборите и да ръководи текущите дела, ще се сблъска с много трудности. Със сигурност това правителството ще се заеме и с ревизия на предишното, излязло от властта. Това ще бъде много бурен период от 3 месеца до следващите предсрочни избори, чиято дата застрашително ще доближи датата на президентските избори през ноември“, предупреждава той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама