Възобновяват се ваксинациите с „AstraZeneca“

15:00, 19 мар 21 25 2822 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Възстановява се ваксинацията в страната, след като Европейската агенция за лекарствата излезе със становище, че „AstraZeneca“ е безопасна и ефективна. И Българската агенция по лекарствата е анализирала партида на въпросната ваксина. Възстановява се работата и на електронния регистър.

ЕМА: „AstraZeneca“ е безопасна, но може да има връзка със съсиреците

В „Пирогов“ 4 пункта за имунизации ще приемат желаещите от 10.00 ч. днес. Ще се приемат всички, които имат онлайн записани часове от 12 до 19 март. За да бъдат ваксинирани всички, пунктовете на „Пирогов“ ще работят и през почивните дни.

Също от 10.00 ч. се възстановява работата във Ваксинационния център на болница „Св. Анна“. Осигурени са два екипа. Единият ще обслужва гражданите, които са си записали ред за днес. Вторият екип ще обслужва гражданите, записали се за предишни дати, но пропуснали реда си, поради временното спиране на ваксинирането.

И „Александровска“ болница подновява имунизациите с ваксината на „AstraZeneca“ във фургона пред бариерата на болницата. Работното време е от 8.30 ч. Ще бъдат ваксинирани гражданите, регистрирани в електронния регистър, определени за днес, както и граждани, пропуснали имунизацията заради спирането на ваксината, пише „Труд“.

Електронният регистър за записване отново работи

Електронният регистър на желаещите да се ваксинират срещу Covid-19 възобновява запасването за имунизация. 

Всички лица, които са се регистрирали за поставяне на ваксина за седмицата, през която ваксинационните центрове бяха затворени, ще бъдат автоматично презаписани с една седмица напред. Всеки регистриран ще получи SMS или имейл за новата дата и час на имунизацията през избрания от него канал за връзка. 24 часа преди ваксинацията системата ще изпрати ново напомняне. Потребителите имат възможност да променят дата и часа на ваксинация и да изберат друг времеви прозорец, в зависимост от натовареността на ваксинационните центрове.

Регистрирането на нови потребители, които желаят да се имунизират, ще е възможно от 20 март (събота) на адрес https://www.his.bg/bg/reservation

Нови дози от ваксините 

Междувременно за изминалите 24 часа в страната бяха доставени 33 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Moderna“ и 16 800 дози от ваксината на „AstraZeneca“. Ваксините веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в понеделник, 22 март, от производителя „Pfizer“ – 30 420 дози, което е с над 9 300 дози повече от очакваното, съобщиха от здравното министерство.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама