Кои са конкурентките на Мария Бакалова за големия „Оскар“?

12:40, 16 мар 21 / Култура 25 5785 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

За първи път българска актриса е номинирана за престижната кино награда „Оскар“. 27-годишната Мария Бакалова постигна исторически успех и е сред петте претендентки за отличието в категория за най-добра поддържаща роля.

Тя е номинирана за участието си във филма „Борат 2“, където се превъплъщава в ролята на 15-годишната Тутар - дъщеря на казахстанския журналист Саша Барън Коен. Филмът и играта на Бакалова се превърнаха в истинска сензация – реакциите са полюсни, но малцина останаха равнодушни.

Първите думи на Мария Бакалова след номинацията за „Оскар“

През последните месеци Бакалова спечели редица награди и номинации, включително за „Златен глобус“ и „Бафта“. Наред с това тя бе номинирана и за антинаградата „Златна малинка“. Сега обаче всички надежди са насочени към датата 25 април, когато ще разберем дали българката ще стане първата българка, спечелила златната статуетка.

Преди обаче Бакалова да се похвали с наградата, трябва да се справи с конкуренцията в лицето на актрисите Глен Клоуз, Оливия Колман, Аманда Сейфрид и Юн Ю-Джун. Любопитна подробност е, че българката вече успя да излезе начело сред тях и да получи наградата „Изборът на критиците“, а статистика показва, че последните 13 носители на отличието са спечелили и „Оскар“ в съответните категории.

Всички са впечатлени от нашето момиче, но е редно да се запознаем и с останалите претендентки за златна статуетка. Ето кои са те:

Глен Клоуз в „Елегия Хилбили“ (Hilbilly Elegy)

Ветеранът в категорията безспорно е актрисата Глен Клоуз, която вече има зад гърба си 7 номинации за „Оскар“ и по 3 награди „Грами”, „Еми” и „Тони”. Актрисата, която скоро ще навърши 74 години, обаче все още няма в колекцията си „Оскар“ и през април ще направи пореден опит да завоюва златната статуетка.

„Аристократката на Холивуд“ е известна с образите си във филмите „Фатално привличане“, „Опасни връзки“, „Еър Форс едно“, „101 далматинци“, „Албърт Нобс“, сериалите „Щитът“, „Щети“ и други.

Миналата година Клоуз бе номинирана за „Оскар“ за главна женска роля за превъплъщението ѝ в „Съпругата“. Тази година актрисата е номинирана за ролята ѝ в „Елегия Хилбили“ на режисьора Рон Хауърд. Филмът е базиран на едноименния мемоар на американския автор, коментатор и инвеститор Джей Ди Ванс.

Филмът бе разкритикуван заради сценария и режисурата и получи цели три номинации за антинаградите „Златна малинка“, сред които и за самата Клоуз. Въпреки това номинацията за „Оскар“ е факт и актрисата със сигурност се надява 2021 да е щастливата ѝ година.

Оливия Колман в „Бащата“ (The Father)

Не по-малко силен съперник е британската актриса Оливия Колман, която познаваме от сериала „Короната“, който пресъздава историята на кралското семейство. За разлика от Клоуз, Колман вече има един спечелен „Оскар“ за главната си роля във филма „Фаворитката“.

Британката има в колекцията си още 3 награди „Златен глобус“, три награди „Бафта“, три награди на Британската академия за телевизия и др. А тази година влиза в надпреварата с ролята си в лентата „Бащата“, където си партнира с великия Антъни Хопкинс.

Филмът е адаптация на прочутата пиеса на Флориан Зелер, който прави дебют като режисьор. В него Колман играе ролята на дъщеря на 80-годишния Хопкинс, който страда от влошаваща се деменция, но упорито отказва грижите на болногледач и това води до промени в живота ѝ.

Аманда Сейфрид в „Манк“ („Mank”)

Не по-малка конкуренция е младата и талантлива Аманда Сейфрид, която познаваме от ролята ѝ в „Мама Миа!“. За своите 35 години актрисата има богат опит в телевизията и киното. Първата ѝ поява на малък екран е в сериала „Докато свят светува“, а след това се появява в отделни епизоди на поредиците „Всички мои деца“, „Вероника Марс“, „От местопрестъплението“, „Д-р Хаус“ и продължението на „Туин Пийкс“.

Първите си стъпки в голямото кино прави с филма „Гадни момичета“, а след това участва във филмите „С дъх на канела“, „Клетниците“, „Червената шапчица“ и много други, сред които и черно-бялата лента „Манк“, за която младата актриса получава и първата и номинация за „Оскар“.

Във филма на Дейвид Финчър Аманда Сейфрид влиза в ролята на звездата от нямото кино от 20-те и 30-те години Марион Дейвис, която е дългогодишна любовница на медийния магнат Уилям Рандолф Хърст.

Биографичната лента е фокусирана върху сценариста Херман Дж. Манкевич и разработването на сценария за „Гражданинът Кейн“,  а в главната роля е неповторимият Гари Олдман. Филмът води в тази годишната класация с цели 10 номинации за „Оскар“, сред които за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добра мъжка роля, най-добри костюми и др.

Юн Ю-Джун в „Минари“ („Minari”)

Юн Ю-Джун е по-малко познато име у нас и на запад. Номинацията си за „Оскар“ тя получава за ролята във филма „Минари“. За това си превъплъщение тя получава още номинация за „Бафта“ и две награди на Гилдията на киноактьорите, което я прави първата корейска актриса с подобни номинации.

Лентата проследява живота на семейство имигранти от Южна Кореа, което се мести в САЩ през 80-те години на миналия век. Лентата е с шест номинации за „Оскар“, включително за най-добър филм, най-добър сценарий и най-добра музика.

Зад гърба си Джун има 54 години опит в телевизията и киното. На западната публика може да е позната и с епизодичната си роля в сериала на сестрите Уашовски „Sense 8”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама