За първи път: Жена от коренното население в САЩ стана министър

11:36, 16 мар 21 / Свят 25 2012 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Сенатът на американския Конгрес одобри кандидатурата на Деб Холанд от Ню Мексико за министър на вътрешните работи на САЩ, предаде ДПА. Това е първият случай в американската история, в който представител на коренното население става министър във федералното правителство.

Четирима сенатори републиканци гласуваха заедно с колегите си демократи в подкрепа на кандидатурата на Холанд, която бе одобрена с 51 гласа „за“ срещу 40 гласа „против“. Деветима сенатори не гласуваха.

Холанд е представителка на племето лагуна пуебло. Според официалния ѝ сайт, тя е 35-о поколение жителка на Ню Мексико.

Вътрешното министерство е на първо място отговорно за стопанисването на земите, които са федерална собственост. То решава по какъв начин ще бъдат използвани природните ресурси и дали да даде разрешение за дейности като фракинга. Министерството е отговорно и за политиката на правителството по отношение на индианците.

Одобрението на кандидатурата на министър Деб Холанд е сериозна стъпка напред в реализирането на мисията на демократите да насърчават напредъка към бъдеще с устойчива и екологично чиста енергия в САЩ, бъдеще, в което ще има равенство и справедливост за всички", заяви председателят на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси от Демократическата партия, предаде БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама