Жълт код за силен вятър в половин България

07:00, 16 мар 21 25 1550 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жълт код за силен вятър е обявен в 12 области на страната. Той е в сила за Видин, Враца, Монтана, Плевен, София – град, София – област, Перник, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Вятърът ще се усили, поривите ще достигат 20 m/s.

Жълт код за обилен снеговалеж има в три области – София - град, София - област и Перник. Там се очаква снежната покривка да достигне 10 см.

И през следващото денонощие над страната времето ще е предимно облачно, временни разкъсвания на облачността ще има след обяд над югоизточните райони. Валежите ще продължат. На места в Западна България ще са значителни по количества, в Предбалкана и високите полета на Югозападна България валежите ще са от сняг, в останалите райони - от дъжд. Ще духа умерен, в много райони - временно силен, северозападен вятър. С него температурите още ще се понижат. Минималните ща са между 0 и 5 градуса, малко по-високи по Черноморието, а максималните - между 3 и 8 градуса, по-високи в Югоизточна България, съобщават от НИМХ. 

Над Черноморието облачността ще е значителна с превалявания от дъжд. Ще духа предимно умерен северозападен вятър, след обяд, за кратко, по южното крайбрежие ще се ориентира от югозапад. Максималните температури на въздуха ще са между 9 и 11 градуса. Температурата на морската вода е 6-8 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, над 1700 метра - значителни по количества. Ще духа силен до бурен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 1 градус, на 2000 метра - около минус 6 градуса.

В сряда и в четвъртък валежите ще са на по-малко места, главно в Северна България и планинските райони - в Предбалкана, Лудогорието и високите котловинни полета, ще превалява сняг, покрай Дунав и в източните райони - дъжд; по-съществени ще са количествата валежи през първия ден в Североизточна България. Главно над югозападната част от страната ще има разкъсвания и намаления на облачността. В сряда ще остане и ветровито, в четвъртък вятърът постепенно ще отслабне. Температурите ще са по-ниски от обичайните за средата на март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама