Връчват наградите „Сезар“

14:16, 12 мар 21 / Култура 25 2552 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В прочутата зала „Олимпия“ в Париж днес ще се състои церемония за връчването на 46-те филмови награди „Сезар“.

Наградите са считани за френски еквивалент на наградите на Британската академия за кино и телевизия БАФТА и американските филмови награди „Оскар“.

С най-много номинации - 13, за престижната награда е филмът на режисьора Еманюел Муре „Нещата, които казваме, нещата, които правим“.

За поддържащи роли са номинирани Емили Декен и Венсан Макен. В категорията за най-добър филм са номинирани и филмите „Лято 85“ на Франсоа Озон, който е с общо 12 номинации, и „Сбогом глупаци“ на Албер Дюпонтел също с 12 номинации.

В категорията за най-добра актриса, освен Камелия Жордана, са номинирани Лор Калами, Мартин Шевалие, Барбара Сукова и Виржини Ефира. В категорията за  най-добър актьор са номинирани и Сами Буажила, Албер Дюпонтел, Ламбер Уилсън  и Джонатан Коен.

Гласувалите за номинациите 4292 души трябва да направят своя избор измежду 125 филма. 

Бордът на наградите „Сезар” подаде оставка

Ръководството на Академията на френските филмови награди „Сезар” подаде колективна оставка, броени дни преди 45-ата церемония миналата година, припомня БНР. Причината бяха обществените обвинения за непрозрачност и особено за номинациите на режисьора Роман Полански, обвиняван в сексуално насилие.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама