Бум на измамите чрез платформи за свободна търговия

11:20, 11 мар 21 25 2196 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Десетки българи са въвлечени в интернет измами в платформи за свободна търговия. Телефонните им номера се регистрират в известни чат приложения, чрез които извършителите на престъпленията се свързват с жертвите си. Така сънародниците ни влизат в ролята на потенциални извършители на престъпления, без изобщо да предполагат за това.

Не се доверявайте, ако получите този мейл на пощата си

Според ГДБОП в последните месеци опитите за измами в платформите за свободна търговия у нас са зачестили.

„Гражданин си публикува обява, че продава някаква стока втора употреба, свързва се с него на телефона, който е оставил, обикновено се свързват чрез някакво приложение за чат комуникация, казват, че цената ги устройва и желаят да го закупят. Предлагат му да се използва специална платформа за разплащания и му изпращат линк, който води към фалшив сайт, на който обикновено му се искат данните от банковата карта, номера на банковата карта, име и фамилия“, обясни в ефира на БНТ комисар Владимир Димитров, началник отдел „Киберпрестъпност“. По думите му след като откраднат данните от банковите карти, измамниците пазаруват с тях в интернет.

С тях се купуват мобилни телефони или скъпа дигитална техника, която се разпраща до различни държави - Турция, Португалия, Кабардино-Балкария, субект в Руската федерация, до Полша, до Франция“, отбеляза той.

Снимка: CanStockPhoto

От Нова телевизия разказаха, че сред потърпевшите е и рок певицата Милена Славова, от чиято банкова сметка са изтеглени над 700 евро.

След бърз преглед на транзакциите си тя разбира, че сумата не е еднократно теглена, а всеки месец. „Скритите” такси, оказва се, започват да се трупат след покупка от чуждестранен сайт. При регистрацията певицата въвежда име, както и информация за картата, за да плати автоматично при поръчката в платформата. Без да разбере обаче, с личните ѝ данни се активира месечен абонамент към напълно непознат сайт. Така в продължение на две години на всяко 5-о число от месеца са ѝ дърпали по 29 евро. Така за две години картата ѝ е на минус повече от 700 евро.

След като Милена търси съдействие от банката, са ѝ блокирали картата, но за да се стигне до възстановяване на парите, е трябвало да наеме адвокат.

„От банката ми казаха, че могат да ми ги върнат само ако са минали не повече от 45 дни, а в крайна сметка са минали две години. И след няколко такива срещи с хора от банката се стигна до това, че обещаха да ми ги възстановят”, каза още певицата.

Бум на опитите за измами в интернет по време на пандемията, отчитат и от МВР. Хакерите източват сметките на потребителите по 5 схеми, а най-често става дума за фишинг атаки, разкриват експертите.

Сюжетите и сценариите са най-различни, но крайната цел е винаги една – да се достигне до банковите данни на жертва. През последните дни стотици потребители са атакувани по нова схема. Този път в мишени на хакерите се превръщат не купувачи, а търговци в платформи за безплатни обяви. 

Пиари с призив партиите да не използват интернет тролове преди изборите

От ГДБОП отчитат и увеличение на случаите на кражби на профили в социалните мрежи.

„Това се случва чрез превземането първо на свободна пощенска кутия, която не е ползвана определено време и по този начин превземат Facebook акаунта на човек, който е забравил да си махне в настройките“, каза комисар Владимир Димитров, като обясни, че често пощенски кутии, регистрирани преди много години и неизползвани дълго време, все още са основен метод за връщането на паролата към този профил във Facebook. 

Само за ден в ГДБОП са постъпили 70 сигнала за измами в интернет. Като излъганите до този момент са хиляди.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама