Галерия „Сердика“ представя „ШАМАН“ – живопис и звукова среда на Венцислав Диков

12:15, 10 мар 21 / Култура 25 2537 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Галерия „Сердика“ представя „ШАМАН“ – живопис и звукова среда на Венцислав Диков. Изложбата ще може да се види до 9 април в арт пространството на Женски пазар при спазване на всички противоепидемични мерки. Вернисажът ще се състои днес, от 17.00 до 20.00 часа.

Кой става шаман?

Този, който не се страхува да прекрачи прага на други светове, за да потърси отговорите на своите въпроси. Многопластова личност – лечител, войн, водач, мъдрец и пророк. Шаманът умело балансира върху тънката линия между познатото и непознатото, между реда и хаоса, между общоприетото и реалността, такава каквато е в действителност - винаги нова и искряща като капка роса, огряна от слънчев лъч.

В миналото

Шаманите са били творци и творците са били шамани. Днес смятаме, че тази връзка е загубена, но дали действително е така? Цветовете и звуците продължават да въздействат, лекуват и вдъхновяват. Това, което липсва е повече осъзнатост, това което е в излишък – твърде много интерпретация.

С настоящата изложба

Венцислав Диков преоткрива мистичната роля на твореца, който чрез звук и образ трансформира възприятията ни. Изследва връзката на първичното и сакрално минало с настоящето. Потребността на съвременния градски човек от среща с необяснимото. Живописното платно като магически акт на въздействие върху реалността. Първичната неопитомена сила на цветовете, вибрациите и формите. Творческият процес като магически акт, ритуал. Звуци, тонове, тембри, нюанси, музикални фрагменти се свързват по безброй начини с цветовете и образите в живописните платна: животни на силата, хора във всевъзможни цветове, съновидения, лодки пътуващи между световете. Умът е пренаситен: интерпретацията спира. Отключва се креативното, настъпва прилив на творчески идеи. Посетителят на тази изложба се превръща в съавтор, творец.

Венцислав Диков обединява двата си свята. Потопете се. Участвайте. Открийте нови светове. 

Рисувам във фигуративен и в абстрактен стил. Състоянията на ума и необятната вселена на подсъзнанието са неизчерпаем източник за моята творческа лаборатория. Изследвам състоянието, в което умът упълномощава тялото да твори, приканвайки обектите с неясно предназначение населяващи подсъзнанието, да излязат на преден план“, казва са себе си Венцислав Диков.

 Връзката между човек и предмет може да е толкова дълбока, колкото връзката между човек и човек, дори по-дълбока. Без вербално общуване остава само есенцията – човекът, чувстващ и отразяващ. Не е необходимо предметът да е с определена функция, за да привлече вниманието на наблюдаващия, точно обратното – липсата на ясно предназначение задейства любопитството. Любопитството създава връзка. Картините нямат смисъл и цел сами по себе си. Смисълът се появява тогава, когато бъде установена връзката“, допълва той.

Венцислав Диков е роден в София, в семейство на музиканти. Рисува от ранна детска възраст. Предпочитайки да запази самобитния си стил в изобразителното изкуство, избира да следва музика и завършва НМА „Панчо Владигеров“ и след това Hochschule für Musik в Мюнстер, Германия, с класическа китара. От 2003 г. Венцислав Диков е еднакво активен като художник и като музикант. Имал е над тридесет изложби в България и в чужбина (Токио, Париж, Берлин, Кьолн, Барселона, Люксембург и др.) Участвал е в арт-резиденции (Япония, Словакия, Сърбия) и групови изложби (Германия, Турция, Сърбия, Словакия, Люксембург и др.) Негови картини са собственост на частни колекции по цял свят.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама