Върховният съд: Спирането на границата за неплатени такси е противоконституционно

10:21, 10 мар 21 25 2025 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд единодушно прие становище, че текстовете от Закона за движението по пътищата, с които се ограничават основни права на гражданите – на свободно придвижване в страната, на напускане на нейните предели и на личен живот, погазва принципа на правовата държава. Става дума за текстове от закона, въз основа на които при преминаване на граничните пунктове, органите на КАТ спират колите от движение за неплатени такси и отнемат временно свидетелствата за управление, съобщиха от ВАС.

Върховните съдии приемат, че с оспорените разпоредби, законодателят флагрантно е нарушил принципа на правовата държава, а с това недопустимо и в противоречие с изискванията на правната сигурност, предвидимост и стабилност е ограничил конституционно защитени права на гражданите.

МВР започна масовите проверки на границата през лятото на 2020 г. Законът за движение по пътищата регламентира, че за неплатени пътни глоби се отнема шофьорска книжка и временно се спира от движение автомобилът. Тоест, ако се окаже, че някой има неплатени глоби и не го направи веднага на границата, няма да може да пътува.

В мотивите си вътрешният министър Христо Терзийски посочи, че по този начин ще се постигне засилване на контрола на движението по пътищата, както и повишаване на събираемостта на наложените наказания глоба. Идеята беше атакувана от омбудсмана Диана Ковачева. Тя изпрати становище до Терзийски, в което настоява да не събират глоби и неплатени фишове на границата. 

На сайта bgtoll.bg шофьорите могат да проверят онлайн имат ли фишове за неплатени пътни такси. Справката може да са направи по регистрационния номер на автомобила и ЕГН на собственика на превозното средство или ЕИК, ако автомобилът е регистриран чрез юридическо лице. Проверка е възможна и по номера на връчения електронен фиш като се посочи ЕГН или ЕИК на собственика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама