Джема Грозданова: Електронното управление е мярката срещу корупцията

13:18, 06 мар 21 / Новият парламент 25 2187 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Електронното управление е мярката срещу корупцията. Това каза д-р Джема Грозданова в предаването „Панорама“ по БНТ. Тя е водач на листата на ПП „Републиканци за България“ в 24 МИР-София, Международен секретар и член на Изпълнителния съвет на партията.

Най-важното, което Грозданова иска да промени на тези избори, е хората да гласуват и да разберат, че тяхното мнение има значение. „Искам младите хора да гласуват, защото са интуитивни и мислят по различен  начин. Искам българите в чужбина да успеят да упражнят правото си на глас. Най-важното за мен е да дойдат хора, които са диалогични, търпеливи, балансирани с бизнес ориентация, чисти, необвързани хора. Програмата е много издържана и иновативна. Искам в тази кампания да си говорим по същество, а не да правим черен PR. Искам институциите да са уважавани и народните представители да пазят достойнството на избирателя. Да има политическа коректност“, посочи тя.

Три големи предизвикателства и техните решения: Предизборната прогама на „Републиканци за България“

Грозданова коментира и какво трябва да се направи спешно по темите със здравната криза и икономиката: „Спешно трябва да се прекратят всички порочни практики. Трябва да спре изливането на пари в нереформирана система. Реформата беше невъзможна, защото всички се съобразяваха с интереси. Трябва смелост за промени в здравеопазването и политически гръб и доверие. Твърдо сме против одържавяването на системата“, посочи тя.

Според нея не се мотивират хората да се ваксинират, а само се броят ваксини. „Най-много ме притеснява изявлението, че не бива да си въобразяваме, че имаме право на избор на ваксина. От ПП „Републиканци за България“ сме за контрол, конкуренция и избор в здравеопазването. Възстановяването на икономиката е свързано с ваксинирането. Европа и България направиха не малко грешки в разпределението на поръчките за ваксини. Освен политика ще се появи и дискриминация в Ковид кризата. Икономиката на България в следващия програмен период ще зависи от реализацията на плана за възстановяване на ЕС. Дано успеем да вложим тези милиарди в качествени и модерни проекти. А не в такива, каквито виждаме в центъра на София“, посочи Джема Грозданова.

Тя представи и конкретни идеи на ПП „Републиканци за България“ за борба с корупцията и злоупотребите с власт: „Пълната свобода на правоохранителните и правораздавателните органите за борба с корупцията, да няма политически чадър върху никого, това е начинът. Ако ние като общество проявяваме нетърпимост към корупцията нещата ще са много по-лесни“, посочи Грозданова.

„Създадоха се институции и структури. Повечето от тях с препоръки от Европа. Тук искам да изясня една заблуда, която много умело се прокара в медиите преди година. Механизмът за сътрудничество и оценка на ЕК не е прекратен - той се занимава с корупцията още от 2007 г. Механизмът продължава паралелно с новия хоризонтален механизъм за наблюдение на върховенството на закона и свободата на медиите. Има и трети мониторинг на Съвета на Европа. Въпросът е дали това работи. Според мен не е достатъчно“, подчерта тя. Според нея в борбата с корупцията не показваме решителност.

Електронното управление е мярката срещу корупционния натиск и корупционните точки“, категорична е Джема Грозданова.

Цветанов: Трябва да бъде въведено реално електронно управление

За коя своя грешка ще си признаете?

Задържах се твърде дълго в този модел на управление. До тогава правех всичко по силите си да си върша добре работа  в полза на държавата. За тази грешка и за други, които не осъзнавам, се извинявам на хората, които представлявах. Моля ги за извинение.

Бъдещото управление. С кого можете да се съюзите и с кого – никога?

Зависи какъв ще е рискът за бъдещето на държавата. Резултатите ще покажат. С този въпрос се чертаят разделителни линии. Трябва  да се говори за възможностите след изборите дори и с партиите, с които не си на едно мнение. Но за да не ме обвините в безпринципност, нашите възможни партньори са тези,  които следват линията на евроатлантическите принципи и поддържат развитието на европейския проект.

Кой е най-големият проблем на България?

Проблемът е, че не сме обединени и се разделяме. Ако искаме резултат, трябва да го променим.

Напишете коментар
Коментари: 10
1 Анонимен 14:22, 06 мар 21

България удари дъното според мен щом в Америка започна да им прави впечатление колко продажни са нашите политици ! Гласувам ви доверие Републиканци

2 Анонимен 14:25, 06 мар 21

Ако ние като общество проявяваме нетърпимост към корупцията нещата ще са много по-лесни...Но с вас ще е най-лесно да стигнем до успеха

3 Анонимен 14:28, 06 мар 21

Спешно трябва да се прекратят всички порочни практики. Трябва да спре изливането на пари в нереформирана система за да може да се стабилизираме като страна и да почнем да надграждаме !!Републиканци с 21 това ще е промяната

4 Анонимен 14:46, 06 мар 21

Не случайно толкова време нищо не се прави по въпроса. Корупцията е навсякъде. Трябва да се борим с нея неуморно.

5 Stan 14:51, 06 мар 21

Добро представяне. Особено в компанията на генерал-центрист, агресивна Мая с тежък грим в стил Мери Пикфорд и свръхумния Копейкин.

6 Joyful 15:02, 06 мар 21

Много е права по всички засегнати въпроси! Не случайно за електронно управление не се говори много, дори се избягва!

7 Сигнал 17:04, 06 мар 21

Трябва да се въведе електронно управление ако това ще спре корупцията.Не трябва да се примиряваме а да се борим с това.

8 Аладин 20:02, 06 мар 21

Номер 21 против корупцията и за електронно управление. Не на статуквото и на червените боклуци.

9 Tonka 23:12, 06 мар 21

Искаме прозрачност, справедливост, ново начало! Републиканците искат да ни го дадат!

10 Bork 09:40, 07 мар 21

Такива хора са нужни в политиката на България! Успех!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама