Кой срещу кого: Лидерските битки по места (Част 2)

09:00, 06 мар 21 / Новият парламент 25 2408 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Започва предизборната кампания преди вота за 45-ия парламент. За участие в изборите са регистрирани 23 партии и 8 коалиции, които ще разполагат с 29 дни за агитация преди самия вот на 4 април.

Ето с кои номера ще се явят партиите на изборите

На старта на предизборната надпревара събрахме основните претенденти за депутатските банки. Това са онези лица, на които партиите гласуваха доверие да бъдат водачи на листи в страната.

Кой срещу кого се изправя по места? Отсега е ясно, че най-оспорвано ше бъде състезанието в 25 МИР в София и в 16 МИР в Пловдив, където един срещу друг ще застанат най-много лидери. Интересни битки обаче се очертават и на други места в страната.

Първа част може да видите тук. А сега продължаваме напред с втора част.

Дани Каназирева

ПЛОВДИВ-ОБЛАСТ

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева води листата на ГЕРБ в 17 МИР. Това е вторият ѝ опит да влезе в парламента, но за първи път сред редиците на управляващата партия. Миналия път, през 2017 г., Каназирева бе водач на листата на дясното обединение „Нова република“ на Радан Кънев. След местните избори 2019 г. изненадващо бе назначена от правителството за областен управител на мястото на Димитър Здравков, който бе избран за кмет на Пловдив.

Срещу нея БСП изправя депутата и ВиК експерт Манол Генов, а ДПС – народния представител Рамадан Аталай, който е част от ръководството на партията.

Освен в Пловдив-град „Има такъв народ“ залага на сценариста Тошко Йорданов и като водач на листата в Пловдив-област. А „Демократична България“ поверява на Велизар Шаламанов първото място не само в Плевен, но и в 17 МИР. Водач на листата на „Изправи се! Мутри вън!“ е Румен Йончев от „Народен съюз“, който е бил депутат от БСП, работил е с РЗС на Яне Янев и с формацията на Николай Бареков.

ВМРО залага на общинския съветник Владимир Кисьов, „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ на депутата от формацията на Валери Симеонов - Борис Ячев, а „Републиканци за България“ на Георги Пилев, който е бивш зам.-областен управител от Реформаторския блок.

Десислава Атанасова

РАЗГРАД

Острието на ГЕРБ Десислава Атанасова води листата на партията в Разград. От БСП залагат на енергийния експерт Таско Ерменков, а от ДПС – на Ахмед Ахмедов, който е част от ръководството на партията.

Водач на листата на „Има такъв народ“ е сценаристът Драгомир Петров, а на тази на „Демократична България“ е общинският съветник Иво Димитров. Финансовият инспектор Симеон Изворов пък е изборът на „Изправи се! Мутри вън!“.

ВМРО залага на зам. областния управител Евгени Драганов, „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ – на Гюлер Мерданова, която е управител на фармацевтична фирма, а „Републиканци за България“ на Димитър Стефанов, който има опит в международната търговия и е треньор по баскетбол.

Красен Кралев

РУСЕ

Спортният министър Красен Кралев е водач на листата на ГЕРБ в Русе. От БСП са поверили лидерското място на едно от младите си, но вече утвърдени имена – Крум Зарков. ДПС влиза в надпреварата начело с Бюрхан Абазов, който два пъти е бил зам.-министър на земеделието.

Лидер в листата на „Има такъв народ“ е областният координатор на партията Светлин Стоянов, „Демократична България“ залагат на общинския съветник Митко Кунчев, а водач при „Изправи се! Мутри вън“ е Станимир Бояджиев, който е председател на Студентския съвет на университета в Русе и син на кмета на Разград Денчо Бояджиев.

Зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов води листата на партията, а областният координатор на „Воля“ Вихрен Бухов тази на „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“. Стоматологът д-р Ченко Сотиров пък е водачът при „Републиканци за България“.

Драгомир Петров

СИЛИСТРА

В Силистра ГЕРБ залага на един от основателите на партията - Тодор Тодоров, който отскоро е част от ръководството на формацията. БСП издига Вяра Емилова, която е секретар на Изпълнителното бюро на партията, а ДПС – депутата и бивш министър на околната среда по време на „Тройната коалиция“ Джевдет Чакъров.

Водач на листата на „Има такъв народ“ отново е сценарист – този път Драгомир Петров, на „Демократична България“ – адвокатът и общински съветник Златко Куртев, а на „Изправи се! Мутри вън!“ – адвокатът Иво Велчевски, който бе част от „България без цензура“ на Николай Бареков.

Пръв в листата на ВМРО е депутатът Александър Сабанов, при „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ лидерското място е за колегата му Йордан Апостолов, а при „Републиканци за България“ – за инж. Петко Чамов.

Десислава Танева

СЛИВЕН

Земеделският министър Десислава Танева е водач на листата на ГЕРБ за Сливен. БСП са поверили лидерското място на бившия депутат Атанас Зафиров, а ДПС на бившия зам.-кмет на Сунгурларе Хатидже Георгиева.

Областният координатор на „Има такъв народ“ Владимир Русев оглавява листата на партията, зам.-председателят на ДСБ Димитър Сяров води тази на „Демократична България“, а юристът Даниел Петров – на „Изправи се! Мутри вън!“.

ВМРО залага на ръководителя на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров, „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ на Димитър Иванов, а „Републиканци за  България“ – на Пенчо Недев, който има транспортна фирма в Чикаго.

Борислав Сандов

СМОЛЯН

Интересен сблъсък се очертава и в Смолян, където водач на ГЕРБ е председателят на парламентарната група на партията Даниела Дариткова, а БСП изправя срещу нея депутата Александър Симов, който е говорител на групата на левицата в Народното събрание. В надпреварата се включва и природозащитникът Борислав Сандов, който оглавява листата на „Демократична България“.

ДПС залага на депутата Хайри Садъков. ВМРО – на Александър Пецов, който е част от ръководството на парият, а преди това е бил шеф на Агенцията за приватизация в Пловдив. Изненадващо „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ отново издига за водач на листата Владимир Александров, който вече имаше шанс да е депутат от групата на „Воля“ , но се отказа.

Водач на листата на „Изправи се! Мутри вън!“ е Мирослав Фисински, а на „Републиканци за България“Димитър Трендафилов.

Доц. Атанас Мангъров

23 МИР СОФИЯ

Първото място в листата на ГЕРБ в 23 МИР е отредено за лидера на коалиционния партньор СДС – Румен Христов. В столичния район БСП залага на депутата Христо Проданов, а ДПС на бившия кмет на Владая - Таня Иванова.

Съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов води листата на коалицията, а ученият от БАН проф. Андрей Чорбанов оглавява втора листа на „Има такъв народ“ след тази във Велико Търново. Бившият омбудсман Мая Манолова пък е първа в листата на „Изправи се! Мутри Вън“.

Листата на ВМРО се оглавява от депутата и зам.-председател на партията Юлиан Ангелов, а начело на тази на „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ застава колегата му от „Воля“ Пламен Христов.

„Републиканци за България“ залагат на журналиста Горан Благоев, а АБВ за втори път на инфекциониста доц. Атанас Мангъров, който е основен критик на действията за справяне с коронавируса.

Бизнесменът Васил Божков пък ще води листата на БНО.

Арман Бабикян

24 МИР СОФИЯ

Транспортният министър Росен Желязков оглавява втора листа на ГЕРБ след тази в Благоевград. Срещу него БСП изпраща шефа на транспортната комисия в парламента Георги Свиленски, а ДПС за втори път залага на бившия зам. министър на здравеопазването Стоян Стоянов, който води и в Кюстендил.

Финансовият експерт Мика Зайкова води отбора на „Има такъв народ“, а съпредседателят на „Зелено Движение“ Владислав Панев е начело на листата на „Демократична България. „Изправи се! Мутри вън!“ разчита на Арман Бабикян, а ВМРО – на общинския съветник Карлос Контрера.

Водач на „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ е депутатът от „Воля“ Албена Найденова. „Републиканци за България“ залагат на Джема Грозданова, която е бивш депутат от ГЕРБ и представител в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Водач на листата на БНО е Борил Соколов, председател на основаната от бизнесмена Васил Божков партия „Българско лято“.

Бойко Борисов

25 МИР СОФИЯ

Сериозна битка се заформя в 25 МИР София, където отново (както и в Пловдив) един срещу друг застават лидерите на част от политическите формации.

Водачи тук са Бойко Борисов (ГЕРБ), Корнелия Нинова (БСП), Христо Иванов („Демократична България“), Николай Хаджигенов (Изправи се! Мутри вън!“, Костадин Костадинов („Възраждане“).

Редом с тях силите си ще премери и бизнесменът и отскоро политик Васил Божков, който води листата на БНО.

ДПС ще разчита на младата и не особено позната Райна Иванова, „Има такъв народ“ на сценариста Филип Станев, а ВМРО – на зам.-председателя на партията Искрен Веселинов.

„Републиканци за България“ са поверили лидерското място на волейболиста Боян Йорданов, известен с прякора „Поразяващата ръка“. „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ пък ще разчита на депутата Боряна Георгиева.

Александър Симидчиев

СОФИЯ-ОБЛАСТ

Бившият вътрешен министър, който беше сменен при последния голям ремонт в кабинета, Младен Маринов води листата на ГЕРБ в Софийска област. Лидерът в листата на БСП е червеният депутат Иван Ченчев. ДПС пък разчитат на Руслан Коларов, който е шеф на областната структура на партията.

Начело на листата на „Има такъв народ“ е главният секретар на партията Виктория Василева“, а пулмологът д-р Александър Симидчиев оглавява тази на „Демократична България“. Данаил Георгиев, който е част от ръководството на партия „Движение 21“е водач на листата на „Изправи се! Мутри вън!“.

ВМРО отново разчита на зам.-председателя на партията Юлиан Ангелов, а „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ залага на областния координатор на „Воля“ Цветелина Лучкова.

„Републиканци за България“ е поверила първото място на Чавдар Маринов - бивш зам.-министър на земеделието и настоящ председател на браншова Асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци.

А водач на БНО е председателят на партията Георги Георгиев – Готи.

Мая Манолова

СТАРА ЗАГОРА

Образователният министър Красимир Вълчев води листата на ГЕРБ в Стара Загора, а БСП са поверили първото място на депутата Георги Гьоков. ДПС пък залагат на зам.-председателя на партията Халил Летифов.

В надпреварата участват още лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов и бившият омбудсман Мая Манолова, която оглавява листата на „Изправи се! Мутри вън!“.

Водач на листата на „Демократична България“ е юристът и преподавател доц. Атанас Славов.

ВМРО залага на депутата Александър Сиди, който е част от ръководството на партията, а депутатът от „Воля“ Кръстина Таскова оглавява втора листа на „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“, след тази в Добрич.

Петя Станева, която работи като служител в ДАНС – Стара Загора, оглавява листата на „Републиканци за България“.

Теменужка Петкова

ТЪРГОВИЩЕ

Енергийният министър Теменужка Петкова води листата на ГЕРБ  в Търговище. БСП залага на ген. Кольо Милев, който е бивш командир на 61-ва мехнизирана бригада и бивш кмет на Сливен. ДПС пък са поставили начело депутатът Джейхан Ибрямов.

Бившият полицай и служител на ГДБОП Радослав Бойчев оглавява листата на „Има такъв народ“. Едно от лицата на протестите срещу правителството и главния прокурор и член на младежката организация на „Демократична България“ - Илина Мутафчиева води листата на партията. Николай Златков води листата на „Изправи се! Мутри вън!“.

Водач на листата на ВМРО е юристът Анита Станчева, а на „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ – депутатът Симеон Найденов.

 „Републиканци за България“ също залага на юрист - Иван Цонев.

Делян Добрев

ХАСКОВО

Ексдепутатът Делян Добрев, който обяви, че напуска политиката след скандалите между ръководството на партията и хасковския кмет, ще води листата на ГЕРБ в Хасково. Водачът на БСП за региона е журналистът, водещ в партийната телевизия и лидер на „Българската пролет“ Велизар Енчев. А ДПС залага на председателя на младежката организация на партията Сезгин Мехмед.

Сценаристът Филип Станев ще води листата на „Има такъв народ“ и тук, наред с тази в 25 МИР в София. Местният лидер на ДСБ и общински съветник в Димитровград Катя Панева оглавява листата на „Демократична България“, а бившият областен управител и бивш зам.-кмет на Хасково Минко Ангелов е пръв в листата на „Изправи се! Мутри вън!“.

Хасковската листа на ВМРО е водена от Александър Сабанов, който води и тази в Силистра. „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ залага на Златко Костов, а „Републиканци за България“ – на Радостина Циркова, която е специалист по международни отношения. 

Красимир Вълчев

ШУМЕН

Освен листата на ГЕРБ в Стара Загора образователният министър Красимир Вълчев ще води и тази в Шумен. Първото място в листата на БСП е отредено за депутата Иван Иванов, а лидерът Мустафа Карадайъ е начело на листата на ДПС.

Йордан Стоянов е начело в листата на „Има такъв народ“, а съпредседателят на „Зелено движение“ Владислав Панев – в тази на „Демократична България“. Иван Капралов, който е бил два мандата омбудсман на Община Шумен, води листата на „Изправи се! Мутри вън!“.

ВМРО залага на народния представител Деан Станчев, „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ – на депутата Боряна Георгиева, а „Републиканци за България“ - на Любомир Любомиров.

Кристиан Вигенин

ЯМБОЛ

Директорът МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Димитър Рунков води листата на ГЕРБ в Ямбол. Червеният депутат и бивш министър на външните работи Кристиан Вигенин ще води листата на БСП, а народният представител Янко Янков – тази на ДПС.

Сценаристът Ивайло Вълчев е пръв в листата на „Има такъв народ“, актьорът Веселин Калановски води листата на „Демократична България“, а зам.-кметът на община Тунджа Станчо Ставрев – тази на „Изправи се! Мутри вън!“.

ВМРО залага на депутата Мария Цветкова, Патриотична коалиция Воля и НФСБ – на областния координатор на „Воля“ за Сливен Недко Жечев, а „Републиканци за България“ поставят на първо място в листата Георги Славов, който е бил три мандата кмет на Ямбол.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Иван 16:25, 09 мар 21

Накрая пак Христо Иванов и ДеБъ ще са прецакани и няма да могат да хванат заветните 4%!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама