Окончателно: Няма да променят пролетната ваканция

14:55, 04 мар 21 25 2240 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министерството на образованието и науката няма да променя утвърдения график на ваканциите за учениците. Пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас ще бъде от 3 до 11 април (включително). За дванадесетокласниците ваканцията ще е от 8 до 11 април (включително), съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Трябва ли да се промени пролетната ваканция за учениците?

Припомняме, че преди около седмица Отрасловият съвет в системата на средното образование предложи на МОН нови дати за пролетната ваканция на учениците. Те изтъкнаха силната тежест, която пада върху учениците поради редуването на присъствено обучение и занятия в електронна среда.

Предложиха децата да имат две отделни ваканции, като първата трябваше да бъде между 18 и 21 март, а втората - от 29 април до 9 май. По този начин по-дългата великденска ваканция щеше да съвпадне с майските празници в началото на месеца, а по-късата щеше да е след края на първия цикъл на завъртане на учениците от онлайн обучение в присъствен режим и обратното. Сред мотивите бе и това, че по този начин учениците от 7. и 12. клас, на които им предстоят матури, ще имат възможност да се подготвят по-добре. По този начин съчетаването на Великденските и майските празници с ученическата ваканция нямаше да "разкъсва" учебния процес.

Идеята за промяна в графика на пролетната ваканция месец преди началото ѝ ядоса част от родителите в социалните мрежи. Причината бе, че са си направили планове преди месеци.

Тогава образователният министър Красиир Вълчев отчете плюспвете и минусите на предложението, но не взе окончателно решение. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама