Коронавирусът у нас: Щабът препоръча спиране на плановия прием в няколко болници

11:20, 04 мар 21 25 2656 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

За последните 14 дни наблюдаваме тенденция за плавно покачване на числата, както на заболеваемостта, така и на заетостта на леглата в болниците. Наблюдаваме и друга, като ще анализираме дали ще продължи – броят на излекуваните спрямо броят на потвърдените случаи – близо 1:3, заяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той обяви, че се обсъжда прилагане на локален подход за овладяване на епидемията в отделни места на страната. 

Според щаба сегашната ситуация се дължи на циркулирането на британския вариант на коронавируса, както и на мерките до момента, на високата възприемчивост и на високото ниво на бързо заразяване. 

След британския идва южноафриканският, а след него и бразилският вариант, предупреди доц. Ангел Кунчев. "Не създаваме страх и психоза, не можем да не казваме истината", коментира той, цитиран от БГНЕС. 

До момента са ваксинирани общо около 250 хиляди души, а 41 хиляди са получили втора игла. 45 хиляди са имунизираните общопрактикуващи лекари.

Защо въпреки мерките нарастват случаите дори в страните с най-сурови мерки? Отговорът е прост – хората се връщат към нормалния си начин на живот, каза още здравният министър и допълни: "Българският модел работи, защото с най-хлабавите мерки постигаме най-добри резултати". 

Болницата в Бургас спря плановия прием на пациенти. Щабът препоръча и на другите големи болници в страната, където има увеличение на случаите, да постъпят по същия начин - специално в Кюстендил, Враца, Плевен, София-град.

Данните за денонощието

През последните 24 часа у нас са регистрирани 1 154 нови случаи на коронавирус при направени 6 182 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 18,67% от взетите проби са дали положителен резултат. 4052 от тестовете са по метода PCR, a останалите 2130 са бързи антигенни тестове.

Най-много нови случаи има в София - 380, след това се нареждат Бургас със 190 и със Пловдив със 77 новозаразени. Област Кърджали е единствената с нито един новозаразен през последното денонощие.

Броят на настенените в болница продължава да расте

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 253 183.  Броят на активните случаи продължава да се увеличава и към момента те вече са 33 770. Увеличава се обаче броят на настанените в болница - 5 093, от които 425 са в интензивно отделение. Медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 10 309.

И днес броят на излекуваните е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани 1 589 души, така общият им брой достига 209 000.

Жертвите на болестта у нас са 10 413, 22 от които са от последното денонощие. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама