Джамбазки: Бъдещето на Европа е в суверенните нации

09:13, 03 мар 21 / Политика 25 1916 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Бъдещето на Европа е Европа на суверенните нации. Видяхме, че националните държави реагират много по-бързо на кризи и успяват да преодолеят проблемите много по-адекватно, като вземат решения сами. Ето защо трябва не просто да спрем, а да обърнем процеса на централизация и федерализация на ЕС. Това написа във Facebook евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.

Силните европейски държави, силните и суверенни държави-членки са задължително условие за силен и ефективен Европейски съюз. През годините наблюдавахме, че когато границите на Европа са под обсада от нелегални мигранти, България, Гърция, Италия и Испания хвърлиха всички сили да спрат и пресекат това нашествие. За съжаление, не получиха достатъчна подкрепа нито от европейските институции, нито от водещи държави-членки, даже напротив. Германският канцлер Ангела Меркел си позволи от името на всички да покани нелегалните мигранти в Европа. Въпреки това смятам че до голяма степен държавите от Източна Европа защитиха континента такъв, какъвто го познаваме и какъвто трябва да бъде“, посочи той.

Днес в условията на световна пандемия наблюдаваме как отново националните държави успяват да се справят без намесата на европейските бюрократични институции. Последният показателен факт е договорът между Европейската комисия и фармацевтичните компании, производители на ваксини, и същия договор, изработен от Британското правителство, в който се наблюдава много повече внимание към детайла и ясни срокове и изисквания“, подчерта Джамбазки.

Според него тези примери показват защо трябва да бъде обърнат процеса на федерализация и да се запазят позитивните страни на съюза. „А това безспорно е свободният пазар и движението на хора и капитали. Категорично е време за по-малко, но по-ефективна Европа в услуга на европейците“, посочи евродепутатът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама