Туристическият сектор отново протестира, държавната помощ не стига

15:10, 02 мар 21 25 1723 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Туроператори излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за по-голяма държавна помощ, след като почти цяла година не могат да работят заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. Организатор на протеста е Обединение „Бъдеще за туризма“. 

Основните им искания са намаляване на ДДС за туризма на 5% временно за срок от две години, както и допълнителна финансова помощ в размер на 69 млн. лв. С нея от сдружението настояват да бъде създаден Гаранционен фонд, средствата от който да послужат за връщане на пари на клиентите с предплатени, но неосъществени заради пандемията пътувания.

Отпуснаха още пари за туризма и транспорта

Туроператорите вече получиха в края на миналата година една символична финансова помощ от държавата в размер на 10 млн. лв., разпределена между 800 фирми за покриване на текущи разходи. В началото на тази година туроператорите кандидастваха и за други 51 млн. лв., отпуснати от бюджета, с които да бъдат приоритетно върнати парите на клиентите, чиито пътувания са пропаднали.

Отделно туроператорите подадоха през януари искания за компенсации пред НАП по схемата за подпомагане на затворените при втория локдаун фирми. До началото на март обаче НАП не беше започнала да изплаща компенсации на туристически фирми, защото приоритетно разглеждаше исканията на фирмите от ресторантьорския бранш. За това от туристическия бранш поискаха ясни и конкретни срокове, в които да се изплатят сумите и програмите, по които са участвали.

Снимка: БГНЕС

Междувременно от Министерството на туризма вече обявиха, че започва изплащането на държавна помощ за бранша в размер на 51 милиона лева, като тя ще е приоритетно разпределена именно за такива хора, които не са реализирали пътуванията си, съобщиха от пресцентъра на Единния информационен портал. 

Оттам посочват, че оценителната комисия към министерството е подготвила документите, с които може да стартират преводите на суми към фирми с изрядни документи. Това са 86 предложения и те ще получат субсидията със заповед на министъра на туризма. 

Общо подадените заявления до момента са 579 за малко над 31,611 млн. лева. Всички желаещи да подадат документи за участие в процедурата могат да го направят в срок до 31 май. Размерът на  еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г.

От обединение „Бъдеще за туризма“ обаче смятат, че тези 51 млн. лв. безвъзмездна помощ са крайно недостатъчни. Според сдружението са необходими още 69 млн. лв. последващо финансиране, с които да бъде учреден Гаранционен фонд в туризма, какъвто съществува в редица страни от ЕС. 

Туроператорите, които дължат пари на клиенти за нереализирани екскурзии и почивки, са силно притеснени, защото от средата на март тези пари стават изискуеми. Със закона за извънредното положение по време на пандемията на туристическите фирми бе даден 12-месечен отлагателен срок за възстановяване на сумите. Европейската комисия обаче предупреди миналата година страната ни, че неправомерно е удължила срока в разрез с директивата за защита на потребителите и заплаши със санкции, ако парите не бъдат върнати, предаде БНР. 

Протестът обаче не е подкрепен от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АПТА). Според тях този подход ще генерира неравнопоставеност по отношение на подобна държавна помощ. Димитрина Горанова от Управителния съвет на АПТА смята, че в момента ще се възползват клиентите на едни определени туроператори, а след това всички туроператори ще трябва да правят вноски за възстановяване на сумата по фонда. „Обикновено гаранционен фонд се въвежда в страните, когато секторът е стабилен“, каза Горанова. 

Припомняме, според последната заповед на здравния министър, екскурзиите в страната вече са разрешени, а тези в чужбина ще се провеждат от 1 април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама