Орбан заплаши да оттегли евродепутатите си от групата на ЕНП

12:04, 01 мар 21 / Свят 25 2485 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Унгарският премиер Виктор Орбан заплаши да изтегли партията си „Фидес“ от парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП). Той е готов на подобно действие, в случай че групата одобри подготвяните нови вътрешни правила за членовете.

„Ако „Фидес“ не е добре дошъл, то тогава ние не се чувстваме длъжни да останем в групата“, написа Орбан в писмо до лидера на ЕНП в Европейския парламент (ЕП) Манфред Вебер.

Унгарският парламент забрани на гей двойките да осиновяват деца

От най-голямата партия в ЕП предлагат промени, според които при определени провинения може да бъде взето решение за временното ограничаване или пълното изключване на дадена партия от парламентарната група. Очаква се промените да бъдат одобрени с мнозинство на 3 март, съобщи „Свободна Европа“.

ЕНП от години е в конфликт с „Фидес“ и в частност с Виктор Орбан. От 2018 г. членството на партията в състава на ЕНП е замразено. Унгарската политическа сила продължава да има 11 депутати в парламентарната група на партията в ЕП.

Европейската комисия и Европейския парламент многократно критикуваха унгарския премиер и правителството му заради нарушаването на правата на гражданите, атаките срещу независими медии и неправителствени организации, както и нарушаването на върховенството на закона.

Въпреки заплахите от страна на Орбан за оттегляне на депутатите му, от ЕНП обявиха, че няма да се откажат от намеренията си. Членът на парламентарната група и зам.-председател на ЕП Отмар Карас каза, че неговите съпартийци няма да допуснат да бъдат изнудвани.

„Регулациите ще бъдат променени по план. Няма да позволя ЕНП да изостави позициите си на пазител на ценностите и правото по значим начин, включително вътре в самата организация“, каза Карас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама