България води разговори за доставки на ваксини извън договорите на ЕС

13:00, 26 фев 21 25 3719 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

България води разговори за доставки на ваксини извън договорите на ЕС

България води двустранни разговори за доставки на одобрените от ЕС ваксини извън договорите на Общността. Това обяви тази сутрин вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на bTV. 

Евролидерите се разбраха да ускорят производството на ваксини

По думите му правителството няма „скрупули“ да сключва подобни, както правят и други европейски държави. Дончев обаче отбеляза, че страни извън ЕС предлагат по-високи цени за ваксини срещу Covid-19 и в момента се води „търговска война.

Темата за алтернативни доставки на ваксини стана актуална, след като се разбра, че вместо обещаните до края на февруари над 142 хиляди дози от ваксината на „AstraZeneca“, ще дойдат под 53 хиляди и то не е ясно точно кога.

Снимка: БГНЕС

Не е ясно кога пак ще има „зелени коридори“ за ваксиниране

Забавянето на доставките спря и т. нар. „зелени коридори“ за ваксиниране, като днес здравният министър призна, че няма яснота кога те ще заработят отново.

„Не мога да поема ангажимент, защото резултатът не зависи от нас. Ние си правим сметката без кръчмаря“, заяви той във Варна, цитиран от bTV.

По думите му страната ни има и „План Б“, който е свързан с допълнителни количества от 1 млн. дози от „Pfizer“ и около половин милион от „Moderna“. Проф. Ангелов беше категоричен, че от всички типове ваксини има поръчани дози за по 3 млн. граждани и освен това всеки с първа доза ще получи и втора. A при наличие на ваксини масовата ваксинация ще бъде възобновена веднага.

Прогнозите са до месец и половина да бъде постигнат пълен контрол над епидемията от коронавирус в страната т.е. малко след парламентарните избори.

Снимка: БГНЕС

Може ли да внесем руската ваксина „Спутник V”?

Междувременно в парламента БСП поиска правителството да започне двустранни разговори за доставка на руската ваксината „Спутник V“ по примера на Унгария, Израел и Словения. Според левицата така желаещите да се ваксинират ще имат достъп до ваксини и по-широк избор на препарат. Това от своя страна ще помогне на здравната система и на икономиката.

Управляващите от ГЕРБ обаче видяха в това опит за лобизъм за конкретна ваксина. Те обвиниха опозицията, че страда от „тежка липса на експертиза“ и напомниха, че страната ни спазва европейското и националното законодателство за доставка и използване на ваксини.

Самият здравен министър коментира, че страната ни има готовност да поръча от руската ваксина, но след като тя бъде одобрена от Европейската агенция по лекарства. „Очакваме решението на европейските експерти, след това идва решението на ЕК за разрешение за употреба. Когато това се случи имаме готовност да поръчаме дози оттам“, заяви проф. Ангелов.

В последните дни обаче историята около одобряването на руската ваксина за европейския пазар е меко казано странна, след като се оказа, че Русия е изпратила на грешна агенция документите за одобрение на „Спутник V”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама