Съдържанието на БТА ще бъде безплатно

16:45, 25 фев 21 25 1827 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

БТА ще разпространява безвъзмездно информация от обществен интерес, това предвиждат законови промени, приети от Народното събрание на първо и второ гласуване. Вносители на законовите промени са депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Вежди Рашидов. 

Припомняме, че това предложение бе основната разделителна линия между двамата кандидати за поста на генерален директор - Кирил Вълчев и Ивайло Данаилов. По време изслушването си в парламента Вълчев защити идеята БТА да предоставя отворен достъп до основни информационни услуги на българските граждани и институции, а Данаилов изрази несъгласието си по темата. С избирането на Вълчев обаче това ще бъде факт. 

Кирил Вълчев е новият шеф на БТА

БТА трябва да осигури безвъзмездното разпространение и свободния достъп до продуктите си в срок до една година от влизането в сила на измененията.

Към момента, съгласно действащата нормативна уредба, БТА разпространява информация и осигурява получаването на информация преимуществено срещу заплащане. Целта на промените е, освен безвъзмездното разпространение на информация от обществен интерес, агенцията да разпространява безвъзмездно собствените си продукти със свободен достъп до всички лица в България и чужбина. За да стане това обаче е необходимо да бъде одобрен допълнителен трансфер по бюджета на медията за 2021 г. А сред мотивите за тази законодателна промяна е по-силното противодействие на фалшивите новини, предаде БТА. 

Quote Icon "Свободният достъп до информационните продукти на БТА ще позволи на България да разшири възможностите на Агенцията като продължи да я развива не само като национална, а и като регионална агенция", подчертават Вежди Рашидов и Тома Биков в аргументите си.

Необходимото финансиране от държавния бюджет за 2021 г. е възможно да бъде осигурено чрез преструктуриране на други разходи и трансфери. От финансовото министерство информират, че в държавния бюджет има разчетени средства за новосъздадени структури, които не са стартирали дейност от 1 януари т.г., и в резултат на тези икономии ще бъдат предоставени пари на БТА. В приходната част на бюджета на БТА постъпват приходи от продажба на информация и други продукти, до които агенцията не е длъжна да осигурява свободен безвъзмезден достъп, според приетите текстове.

БТА трябва да съхранява разпространената от нея информация не по-малко от три месеца. Лице, което твърди, че е засегнато от агенционна информация, има право на достъп до съответния архив.

Парламентът също така гласува генералният директор на БТА да утвърждава Етичен кодекс на агенцията. А актовете и съобщенията не могат да съдържат информация от търговски характер, които да рекламират дейностите на физически или юридически лица, стоки или услуги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама