Филм на HBO разказва за български жестомимичен преводач

15:55, 24 фев 21 / Култура 25 2273 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Познаваме Таня Димитрова като жестомимичен преводач, но сърцето ѝ е в това да помага на глухи деца да чуват. HBO избра да разкаже историята на Таня и дъщеря ѝ Кати в 13 държави в новия оригинален български документален филм на HBO Европа - „Тихо наследство“. Българската оригинална продукция, която е копродукция с Контраст Филмс, е с премиера на 23 март в HBO GO и по HBO, а режисьор и съсценарист на филма е Петя Накова, съобщиха от пресцентъра на HBO. 

„Тихо наследство“ разказва за силата на едно семейство. Филмът на Петя Накова показва интимен поглед на случващото се с Таня, съпругът ѝ Димитър и двете им дъщери Кати и Яна през труден период от живота им. Таня е отдаден терапевт в своя образователен център за глухи деца. Тя влага сърце, сили и енергия в работата си с малки деца с кохлеарни импланти - устройства, които помагат на децата да чуват. Посветила е професионалния и личния си път на това, след отдадена рехабилитация, тези деца да имат равен шанс за реализация в масови училища като всички други.

Снимка: HBO

През 2017-та година животът изправя Таня и семейството ѝ пред неочаквано изпитание и тя е принудена да замине за лечение в чужбина заедно със съпруга си. По-голямата ѝ дъщеря Кати, тогава на 20 години, поема отговорността за центъра, както и грижата за по-малката си сестра Яна. Кати е изправена пред житейски тест и професионално предизвикателство, за което не е подготвена. Филмът показва как силата на семейството и приятелството са достатъчни, за да могат майка и дъщеря да се справят заедно и поотделно, всяка с препятствията, пред които се изправя.

Тихо наследство“ ще има паралелна премиера в 13 държави - Полша, Унгария, Румъния, Молдова, Чехия, Словакия, България, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина и Северна Македония, като ще бъде наличен едновременно в HBO GO и телевизионния канал HBO.

Снимка: HBO

Филмът получава първото си признание още преди да бъде достъпен за гледане – включен е в специалната програма с български документални филми на юбилейния 25-ти „Международен София Филм Фест“, който ще се проведе от 11 до 31 март. 

Тихо наследство“ е копродукция от България на HBO Европа и Контраст Филмс. Изпълнителни продуценти са Ханка Кастелицова, директор документални продукции, от страна на HBO и Катя Тричкова от страна на българската продуцентска компания. Катя Тричкова е и продуцент на филма. Режисьор е Петя Накова, а сценарият е написан заедно с Огнян Стателов. Оператор на филма е Димитър Костов, звукозаписа на терен е на Хари Бояджийски, а звукорежисьор е Иван Андреев. Монтажист на филма е Стоян Велинов. Музиката е на известния български композитор Георги Стрезов, който вече има значителен опит с български и холивудски продукции. 

До момента HBO България има два оригинални документални филма – „Бетонни фараони“ и „Хотел Рай“, като „Тихо наследство“, след десетгодишна пауза без локална продукция, отваря възможност български документален филм да бъде видян освен у нас и от многобройна международна публика в голяма част от Европа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама