Желаещите да се ваксинират - над 40 години, висшисти и жители на столицата

11:31, 24 фев 21 / COVID-19 25 1319 Шрифт:
Василена Йорданова

21% от пълнолетните българи заявяват категоричното си намерение да се ваксинират. Най-много желаещи да се ваксинират има сред хората на възраст над 40 години, сред висшистите и сред жителите на столицата. Това показват данните от последното национално представително изследване на Екзакта Рисърч Груп, приключило на 22 февруари т.г. 

42% от българите не отказват да се ваксинират, но посочват, че изпитват колебания по различни причини. 9% се колебаят главно заради здравословните си  проблеми –алергии, автоимунни заболявания и др. Това твърдят по-често жени и хора на възраст над 60 години. 14% се колебаят, защото не знаят доколко ефективни са ваксините и колко дълго ще могат да ги предпазват. 19% твърдят, че се нуждаят от повече информация за възможните странични действия на ваксините върху здравето на хората и затова се колебаят как да постъпят.

29,2% от пълнолетните българи завяват, че нямат намерение да се ваксинират. Тази позиция се споделя по-често от мъже, от хора на възраст между 18 и 40 години, от жители на малките градове и на селата у нас.

6% от интервюираните твърдят, че вече имат антитела и по тази причина не смятат за нужно да се ваксинират. 1.8% отговарят, че вече са се ваксинирали.

Коронавирусът у нас: Втората доза на ваксината може да е по избор

Ако сравним тези данни с данните на Екзакта от края на октомври 2020 година, когато ваксините все още се очакваха, то сега регистрираме спад в дела на категорично нежелаещите да си поставят ваксина - от 41% през октомври 2020г. на 29% през февруари 2021г. 

В същото време, колебаещите се дали да си поставят ваксини, са нарастнали с 14% - от 28% в края на октомври 2020г. на 42% през февруари 2021г. Ако това е трайна тенденция, то успешността на масовата ваксинация у нас във все по-голяма степен ще зависи от качествата на разяснителната кампания.

Изследването е национално представително за пълнолетното население на страната и е проведено в периода 15-22 февруари 2021 г. Интервюирани „лице в лице” са 1005 пълнолетни лица в 123 гнезда в 90 населени места на страната. Изследването е реализирано със собствени средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама