Партиите и коалициите ще могат да харчат до 3 млн. лв. за предизборна кампания

12:25, 23 фев 21 / Новият парламент 25 1703 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Партиите и коалициите ще могат да харчат до 3 млн. лв. за предизборна кампания, а инициативните комитети - до 200 хил. лв., става ясно от решение на Централната избирателна комисия.

Предизборната кампания може да се финансира със собствени средства на партиите, на участващите в коалициите партии и на членовете на инициативните комитети, на регистрираните кандидати, както и със средства, дарени от физически лица, юридически лица и еднолични търговци.

Забраняват се анонимни дарения под каквато и да е форма, средства от юридически лица и от еднолични търговци, които имат просрочени публични задължения; средства от чуждестранни физически лица, средства от религиозни институции, както и средства от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел.

С друго решение ЦИК забрани под каквато и да е завоалирана форма, публичното огласяване на каквито и да е резултати от социологически проучвания в деня за размисъл и преди края на изборния ден. Анкетьорите, които ще правят екзитполове в изборния ден, ще трябва да спазват физическа дистанция от 1.5 метра и да използват лични предпазни средства - маски за лице и ръкавици.

Освен това ЦИК обяви, че избирателите с трайни увреждания, и тези поставени под карантина ще могат да гласуват с подвижни избирателни кутии, но това ще става в различни кутии. Изрично е записано, че избирател с увреждания не може да гласува с подвижна урна, предназначена за карантинираните. А ако избирател с увреждания се разболее междувременно коронавирус, то той ще трябва да гласува във втория вид секция.

Подвижните урни за хората с увреждания се образуват след поне 10 подадени заявления до кмета, като това става до 14 дни преди самия вот. До 20 март кметът трябва да издаде заповед за определяне на броя на тези секции и да започне консултации за състав на комисиите с подвижни урни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама