За първи път млади лекари положиха Хипократовата клетва онлайн

15:57, 22 фев 21 / Общество 25 888 Шрифт:
Биляна Иванова

На тържествена церемония, предавана пряко в интернет от Анатомичната аула на Медицинския факултет към МУ-София, 477 млади лекари положиха Хипократовата клетва. От тях 262-ма са българи, а 215 чужденци. Пандемията от COVID-19 и мерките за безопасност наложиха Випуск 2020 да положи клетвата онлайн.

В аулата присъстваха само пълните отличници, които получиха наградата „Златен Хипократ”. Във Випуск 2020 те са рекордните 9. Останалите им колеги се включиха от домовете си и се виждаха на специална видеостена в залата.

Снимка: МУ-София

Ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков поздрави лично абсолвентите, които са изпълнили „трудната и отговорна задача“ да завършат образованието си по медицина, и то с допълнителното предизвикателство на доброволческия труд във време на пандемия.

Приветствие към абсолвентите отправи и проф.д-р Димитър Буланов, декан на Медицинския факултет, преди да изчете Хипократовата клетва: Горди сме, че възпитаниците на Медицински факултет – лекари и студенти, с достойнство се изправят в борбата с болестта и рискувайки живота си, се отдават на пациентите. Горди сме, че колкото и да е сложно, трудно и необичайно днес обучението, вие не загубихте вяра в ценностите на медицинското образование и положихте нужните усилия за овладяването на знанията".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.