Мунк оставил скрито послание в „Писъкът”

19:05, 22 фев 21 / Култура 25 3868 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Художникът Едвард Мунк е оставил мистериозен надпис върху картината си „Писъкът“, показаха инфрачервени сканирания, информира BBC. Малко и едва забележимо изречение, написано на една от най-известните картини в света, е причина за много предположения в света на изкуството. Думите „Може да е нарисувано само от луд“ са изписани с молив в горния ляв ъгъл.

Сега, нови тестове, направени от Националния музей на Норвегия, потвърдиха, че са направени от самия автор на произведението.

Оригиналната картина, показана за първи път в родния град на Мунк Осло (тогава Кристиания) през 1893 г., се превърна в радикален и вечен израз на човешкото безпокойство. Влиянието му се простира чак до поредицата филми на ужасите от Холивуд от 90-те и до съвременните им варианти. Произведението е подложено на консервация в подготовка за поставянето му в новия музей, който трябва да бъде отворен в норвежката столица догодина.

Изкуствоведите отдавна бяха раздвоени в предположенията дали изречението е акт на вандализъм, извършен от възмутен зрител, или е написано от самия Мунк - за когото се знае, че през целия си живот е имал проблеми с психичното здраве. Музеят стигна до заключението, че думите са написани от Мунк, след като използва технология за анализ на почерка и сравнение със собствените му дневници и писма.

Написаното без съмнение е дело на Мунк“, каза уредникът на музея Маи Брит Гуленг. „Самият почерк, както и събитията, случили се през 1895 г., когато Мунк показва картината в Норвегия за първи път, всички сочат в една и съща посока“.

През 1994 г. „Писъкът“ е откраднат от норвежки музей на изкуствата. Той е открит при операция под прикритие от британски детективи. По това време произведението предизвика силна критика, заедно с публични спекулации около психическото състояние на Мунк. Според неговите дневници Мунк е бил силно наранен от реакцията и се смята, че се е върнал към картината, за да добави след това изявлението си с молив. Бащата и сестрата на Мунк претърпяват пристъпи на депресия и Мунк най-накрая е хоспитализиран след нервен срив през 1908 г. Неговата майка и по-голямата му сестра са починали, преди той да навърши 14 г., баща му почива 12 г. по-късно, а другата му сестра има биполярно разстройство, пише БГНЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама