Covid-19 по света: Една доза „Pfizer“ дава 85% защита

18:20, 20 фев 21 25 2337 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Една доза от ваксината на „Pfizer“ и „BioNTech“ дава 85% защита срещу коронавируса, сочи ново проучване, проведено в Израел.

От компанията многократно уточниха, че за да се постигне висока ефективност на препарата са нужни и двете дози от него поставени в интервал. Според клиничните изпитвания на ваксината, единичната доза е с ефикасност от 52,4%, докато след втората доза тя се качва до 95%.

„Pfizer“ тества ваксината си на бременни

Въпреки това във Великобритания, например, взеха решение да увеличат интервала между първа и втора доза при поставянето на „Pfizer“, за да има по-голям обхват ваксинационната кампания. В момента втората доза се поставя до 12 седмици след първата. От компанията не подкрепят тази идея, тъй като подобно дозиране не е минавало клинични изпитвания.

Екип от учени в Израел, където масовата имунизация е най-успешна и се извършва точно с тази ваксина, е установил, че ефикасността е изключително висока точно преди да бъде поставена втората доза от препарата. Проучването е публикувано в престижното медицинско издание „Лансет“ и е направено сред повече от 9000 ваксинирани медицински лица.

Откритието сочи, че ефикасността на ваксината се увеличава с времето. След около две седмици е изключително високо, а между две и четири седмици достига 85%.

От „AstraZeneca“ също проведоха подобни клинични изпитвания на своята ваксина. При тях ефикасността на една доза е 76% след първите 22 дни. Пациентите, получили две дози в интервал то 12 седмици имат защита от 85%, предаде bTV.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама