Ансамбълът ни по художествена гимнастика с три медала в Москва

17:50, 20 фев 21 / Спорт 25 3294 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова
Ансамбълът на България за девойки спечели три сребърни медала на международния турнир, който съпътства първото за годината състезание от веригата Гран При по художествена гимнастика в руската столица Москва.
 
Момичетата на Вяра Ваташка и на Цветелина Найденова - Камелия Петрова, Мария Стаменова, Александра Василева, Гергана Трендафилова, Сузан Гуладиан и Кристиана Дойчева изиграха много добре своите композиция, със самочувствие, усмивки и хъс.
"Днес нашите малки лъвчета изиграха много добре своята композиция с 5 ленти и бяха оценени с оценка 26.100. Така с общ сбор от 59.150т. нашите момичета се окичиха със среброто в многобоя. Оценките в квалификациите вчера и днес бяха валидни и за класирането във финалите на уредите", съобщават във Facebook от Българската федерация по художествена гимнастика. 
 
 
България спечели още два сребърни медала днес на композицията с 5 ленти, а вчера с 5 топки. Първи в многобоя са представителките на домакините от Русия, а трети е ансамбълът на Беларус. Такова е и разпределението на медалите по уреди - два златни за Русия и 2 бронзови за Беларус.

"Това е първо появяване на голям международен форум на малките ни лъвчета, които показаха много голямо израстване, стабилност и умна игра! Знаем колко пъти тренировките бяха прекъсвани и колко късно състезателите под 18 години у нас бяха пуснати да тренират в зала. Така че две изигравания без груби грешки на килима в Москва е истински подвиг", посочват от федерацията. 

Победата съвпада с рожденната дата на старшият им треньор Вяра Ваташка, за която това е най-големият подарък. 

Пет медала за гимнастичката Катрин Тасева от онлайн турнир

Боряна Калейн пък се класира на 4-о място в многобоя за Гран при. Вчера Боряна започна трудно състезанието, допусна грешки, но с всяко следващо излизане на килима набираше скорост и играеше все по-силно. С общ сбор 98.250 Боряна Калейн зае крайното четвърто място за многобоя и се класира за финалите на всичките четири уреда. 
 
 
Първите три места заеха представителки на домакините от Русия - златен медал за Дина Аверина, сребро за нейната сестра - близначка Арина, а бронзът спечели Лала Крамаренко.
 
В Гран При точкуването и наградния фонд се дава само за финалите на уредите, така че е от особена важност Боряна да успее утре да си изиграе всички съчетания по най-добрия начин и да започне сезона с възможно най-доброто класиране за всеки уред.
 
В съпътстващия турнир за жени надпреварата продължава с бухалки и лента, като в нея има три българки - Ева Брезалиева, Стиляна Николова и Валерия Ватова.
 
Междувременно състезателките Ивет Минковска, Камелия Стоилова и ансамбъл (жени) организират благотворителна продажба на част от своите медали, уреди и екипи за да подпомогнат лечението на Валерия Юзвяк, която има здравословен проблем и се нуждае от голяма сума пари, които трябва да бъдат събрани. Тя е част от ансамбъла на Украйна и е диагностицирана с рабдомиосарком – рак на меките тъкани.

Момичетата на Весела Димитрова и на Михаела Маевска – Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова и Стефани Кирякова  предлагат на търг сребърния си медал от Европейските игри в Минск, тениска от официалния екип от същото състезание, както и чифт бухалки, с които спечелиха редица медали от престижни състезания.

"Решихме да организираме благотворителен търг, в който включваме част от нашите медали и някои специални за нас уреди. Ние сме едно голямо семейство, нека ѝ помогнем.
Благодарим ви предварително, вярваме, че ще успеем", призовават българските гимнастички в свое видео, публикувано в Instagram. 

Търгът се провежда в страницата на БФХГ в Instagram и ще продължи до 21 февруари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама