Нови разкрития за смъртоносната шахта: Павилионът, свързан с нея, е бил вписан в кадастъра

16:10, 20 фев 21 / София 25 3241 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Незаконните павилиони в двора на болница Свети Иван Рилски, захранването на които уби 16-годишния Людмил, са вписани в кадастъра като сгради. Това каза вече бившият архитект на район „Триадица“ – Иван Шишков в ефира на bTV, който подаде оставка след инцидента с токовия удар, при който загина момче на 16 години.

Припомняме, че миналата неделя 16-годишният Людмил бе убит от електричеството на незаконно прокаран кабел, минаващ през шахта на тротоара на столичния булевард „Иван Гешов“.

Нова версия: Ремонтът на бул. „Иван Гешов“ е довел до проблема с опасния кабел

Павилионът е в терен на държавата, който се управлява от болницата. Този павилион е там, благодарение на желанието на директора на болницата (бел. ред. - „Св. Иван Рилски“ и изпълнителният ѝ директор Антон Петков). Когато през 2018 г. е започната процедурата за премахване на павилиона, тогава директорът на болницата с писма е поискал тези два павилиона да бъдат узаконени. Павилионът е попълнен в кадастралната карта. Не е ясно как е попълнен обект, който е преместваем“, добави той, като подчерта, че това значително усложнява процедурата по премахването на обектите, като тя е била спряна до изясняване на обстоятелствата. 

Снимка: Стоп кадър от ефира на bTV

„Как е станало това? Как един преместваем обект е вписан първо в кадастъра през 2011 г., а после и в кадастралната карта през 2016 г. като сграда?“, попита бившият вече главен архитект, като отбеляза, че

фирмата, правила кадастъра, и Агенцията по кадастъра трябва да отговорят на въпроса как един преместваем обект изведнъж е станал сграда.

Шишков каза, че не знае кой е собственик на павилиона, но заяви, че според него той не е случаен човек. По думите му веднага след като е започната процедурата за премахване на незаконните обекти, светкавично е получил писмо от директора на болница „Иван Рилски“ с питане как те да бъдат узаконени. 

Той заяви, че не изпитва абсолютно никаква вина за случилото се и обясни, че процедурите, с помощта на които павилионът, към който е прекаран фаталния кабел, не се провеждат от бившия му вече район „Триадица“.

Шишков, който работи като архитект към два района на Столичната община от 2002 г., сподели, че бил изненадан, че неговото име се спомена на брифинга на кмета Йорданка Фандъкова. „Усещането ми е, че голямата община си изми ръцете с малката“, подчерта той, като обясни, че сам е взел решението за подаване на оставка, защото не е искал да се петни името му.  

Кой носи отговорност за „служебната бележка за баня“?

„Хвърчаща бележка“ в дъното на трагичния случай в София

Преди дни стана ясно, че една хвърчаща служебна бележка е позволила да бъде сключен договор между незаконния обект и ЧЕЗ за предоставяне на електрическа енергия. А главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че Законът за устройство на територията не допуска присъединяване на обект към захранването на база на „служебна бележка“, която по думите му се приравнява на такава за баня. 

Въпросната бележка първоначално е издадена на фирма „Нетуно-Пламен Бочев“ през 2011 година, но през 2016 година фирмата продава металната конструкция на павилиона на варненската фирма "Дениа 2016".

В студиото на bTV беше и и Елена Траянова, бивш началник на отдел „Устройство на територията, кадастър и регулация“ в общината, която през 2011 г. е подписала вместо арх. Шишков бележката, с която ЧЕЗ прокарва ток на павилиона.

Траянова обаче подчерта, че с въпросната бележка не се нареждало да бъде прокаран ток, а че се поръчвало на ЧЕЗ да направи проучване.

„За мен тази служебна бележка, независимо кой я е подписал – в случая аз, не убива дете. Токът уби детето. Много съжалявам, че така ще го кажа, виждайки мъката на хората, които загубиха детето си“, коментира още Траянова.

От болница „Иван Рилски“ преди дни заявиха, че нямат нищо общо със случая с убитото момче. До момента те не са коментирали и отношенията им със собствениците на незаконните обекти. 

Снимка: БГНЕС

Междувременно близки и познати на загиналото момче се събраха днес на протест в центъра на столицата, за да поискат справедливост.

Те се събраха пред Министерски съвет и настояха институциите да открият виновниците за станалото и да подадт оставки. 

Протестиращите се оплакаха, че след изваденото разрешение за демонстрацията са получили заплахи от полицай, за да не участват в нея. Това твърди и Ани Методиева, която дори посочи конкретен униформен служител на реда, част от охраната на протеста. Той и колегите му обаче запазиха пълно мълчание, предаде БГНЕС. 

Към комента оставката на бившият архитект на район „Триадица“ – Иван Шишков е единствената. И така прехвърлянето на топката продължава, а виновни за това все още няма… 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:36, 21 фев 21

Защо никой не коментира? Къде са троловете на Демократична България? Къде са Системата ни убива? Къде са Отровното трио? Къде е Мая Манолова? Къде е ДПС? Къде е БСП?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама