Надпреварата за най-дълга мартеница започна

16:25, 19 фев 21 / Общество 25 1218 Шрифт:
Ирина Иванова

С наближаването на Баба Марта, започна и трепетната подготовка за оплитането на мартенички, които се носят за здраве и берекет. От няколко години обаче в страната ни традицията се е превърнала в нещо повече и усукването на бели и червени конци е част от надпреварата за рекорди на Гинес. В няколко краища в страната вече са започнали своята подготовка по подобряването на собствените си постижения по създаването на най-дълга мартеница.  

Актуалният световен рекорд е поставен от Видин, като там дължината на мартеницата е 16 704 метра и през 2015 официално влезе в рекордите на Гинес.

Снимка: Facebook/ Даниела Райчева

Тази година в Добрич ще се опитат да надминат това постижение, като изплетат 17-километрова мартеница. Инициативата е на Български младежки червен кръст - Добрич. В тяхната Facebook страница те отправиха апел към всички правителствени и неправителствени организации, детски градини, училища, школи и др. да подкрепят кампанията им за постигане на целта.

Стотици деца изобразиха символа на Видин в жива мартеница

Обединени около обща кауза можем да превъзмогнем различията си, независимо от вероизповедание, политически предпочитания, сексуалност, пол и възраст“, отбелязват младежите от инициативата, като посочват, че всеки може да подкрепи тяхната кампания като донесете своите изплетени и съединени мартеници, всеки делничен ден в сградата на ОС на БЧК- Добрич- на улица „отец Паисий 19“. 

А в столичния район "Нови Искърсе опитват да подобрят собствения си рекорд от 7 562 метра мартеница като оплетат 10-километрова такава.  Към момента вече са изработени 3 500 метра от пенсионерския клуб в село Кубратово и НЧ "Светлина", като в направата им се е включила и 89-годишна баба със своя чекрък за предене на вълна. 

За постигането на целта, в изработването на мартеницата се включва местният пенсионерски клуб от село Световрачене, където са оплетени 1 800 метра. Ученици от 170 СУ "Васил Левски" Нови Искър усилено работят по своята част от поставянето на рекорда. Помагат и хора от целия район "Нови Искър", както и в Подгумер, Локорско и Нови Искър.

Сега, в това време на световна пандемия, все повече се нуждаем от това да се върнем към корените и обичаите си. Затова, искаме да направим тази огромна мартеница, с послание за здраве и благоденствие за нашия народ и с надеждата трудните времена да свършат и отново да си върнем живота, който водехме преди”, пише в своя профил във Facebook районният кмет Даниела Райчева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.