Надпреварата за най-дълга мартеница започна

16:25, 19 фев 21 25 2604 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

С наближаването на Баба Марта, започна и трепетната подготовка за оплитането на мартенички, които се носят за здраве и берекет. От няколко години обаче в страната ни традицията се е превърнала в нещо повече и усукването на бели и червени конци е част от надпреварата за рекорди на Гинес. В няколко краища в страната вече са започнали своята подготовка по подобряването на собствените си постижения по създаването на най-дълга мартеница.  

Актуалният световен рекорд е поставен от Видин, като там дължината на мартеницата е 16 704 метра и през 2015 официално влезе в рекордите на Гинес.

Снимка: Facebook/ Даниела Райчева

Тази година в Добрич ще се опитат да надминат това постижение, като изплетат 17-километрова мартеница. Инициативата е на Български младежки червен кръст - Добрич. В тяхната Facebook страница те отправиха апел към всички правителствени и неправителствени организации, детски градини, училища, школи и др. да подкрепят кампанията им за постигане на целта.

Стотици деца изобразиха символа на Видин в жива мартеница

Обединени около обща кауза можем да превъзмогнем различията си, независимо от вероизповедание, политически предпочитания, сексуалност, пол и възраст“, отбелязват младежите от инициативата, като посочват, че всеки може да подкрепи тяхната кампания като донесете своите изплетени и съединени мартеници, всеки делничен ден в сградата на ОС на БЧК- Добрич- на улица „отец Паисий 19“. 

А в столичния район "Нови Искърсе опитват да подобрят собствения си рекорд от 7 562 метра мартеница като оплетат 10-километрова такава.  Към момента вече са изработени 3 500 метра от пенсионерския клуб в село Кубратово и НЧ "Светлина", като в направата им се е включила и 89-годишна баба със своя чекрък за предене на вълна. 

За постигането на целта, в изработването на мартеницата се включва местният пенсионерски клуб от село Световрачене, където са оплетени 1 800 метра. Ученици от 170 СУ "Васил Левски" Нови Искър усилено работят по своята част от поставянето на рекорда. Помагат и хора от целия район "Нови Искър", както и в Подгумер, Локорско и Нови Искър.

Сега, в това време на световна пандемия, все повече се нуждаем от това да се върнем към корените и обичаите си. Затова, искаме да направим тази огромна мартеница, с послание за здраве и благоденствие за нашия народ и с надеждата трудните времена да свършат и отново да си върнем живота, който водехме преди”, пише в своя профил във Facebook районният кмет Даниела Райчева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама