Ако влязат в парламента: Републиканци за България ще създадат ново министерство

14:28, 19 фев 21 / Политика 25 2027 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

ПП „Републиканци за България“ стартира серия от уебинари, на които представя различните секторни политики, които ще залегнат в предизборната програма на партията. Експерти от сектор „Електронно управление“ изготвиха предложенията, които са сведени до осем, съобщиха от партията.

Предложенията, с които ПП „Републиканци за България“ излиза и ще работи, са:

Създаване на Министерство на електронното управление и информационните технологии

Приоритетното развитие на електронното управление изисква създаването на министерство, което да отговаря за него. То ще има задача да се справи с най-належащите проблеми в сектора – от изграждането на необходимата инфраструктура и предоставянето на повече и по-качествени услуги, до усъвършенстването на законодателството и справянето с предизвикателствата в сферата на киберсигурността.

„За държава с правила!“ е слоганът на Републиканци за България

Информацията да се събира еднократно и да се използва многократно

Необходимо е информацията да се използва ефективно. „За целта предвиждаме да изградим връзка между данните на централната и местната власт. Множеството информационни системи на държавните и общински структури трябва да бъдат свързани помежду си. Така ще отпадне необходимостта гражданите да предоставят една и съща информация на различни институции. Това ще спести значително количество време и ресурси“, посочват от партията.

Приоритет върху киберсигурността

Успехът на електронното управление зависи преди всичко от доверието на гражданите и бизнеса в способността на администрацията да гарантира защитата и поверителността на събраните данни. Днес киберсигурността е критичен фактор за нормалното функциониране на държавата – икономиката, вътрешната и външната сигурност са пряко зависими от нея. Динамичното развитие на цифровизацията води до големи предизвикателства при оценяването на потенциални рискове и заплахи. Ето защо е необходимо киберсигурността да се развива като основен елемент на електронното управление в България.

Електронен подпис за всеки пълнолетен български гражданин

Масовата употреба на електронните услуги е невъзможна без наличието на добре развита, унифицирана система за персонална идентификация. Това може да стане чрез осигуряването на електронен подпис за всеки български гражданин или чрез вграждането му в личните карти при тяхната подмяна.

Защита на данните чрез блокчейн технологии

Към момента защитата на цифровите данни в България е на изключително ниско ниво. За да бъде решен този проблем, е необходимо да се използват съвременни технологии и добри практики от вече успешно приложени модели за електронно управление като естонския. „Предлагаме защитата на държавната електронна система и данните да бъде осигурена чрез използването на блокчейн технологиите, които са достъпни и икономически ефективни“, посочват от ПП „Републиканци за България“.

Развитие на електронната демокрация

Електронното управление позволява организирането на по-чести допитвания до хората с право на глас. За това от партията се обявяват за насърчаване на гражданската активност чрез провеждането на онлайн референдуми, петиции и др. Въвеждането на електронното гласуване трябва да стане възможно най-скоро при наличие на всички гаранции за защита на сигурността и тайната на вота.

Цифровата грамотност е приоритет

Задълбочаването на цифрова пропаст в обществото трябва да бъде предотвратено. За целта е необходимо да се развие инфраструктурата на информационните и комуникационните технологии /ИКТ/ в българското образование. Всички български граждани трябва да притежават достатъчно умения и информация, за да гарантират качеството си на живот и благосъстояние, използвайки публични услуги. Основното условие за употребата на електронни решения е хората да са наясно с възможностите и потенциалните рискове на информационното общество, включително да имат умения да се предпазват от опасности.

Гарантиране на прозрачност и отчетност в електронното управление

В момента електронното управление не предлага механизъм за контрол на изпълнението и отчетност. Необходим е баланс между направените разходи и постигнатите ползи за гражданите и бизнеса. За целта предлагаме разработването на точни индикатори за степента на развитие и прилагане на дейностите по електронното управление в пряка връзка със секторната политика и пътните карти за нейното прилагане. От партията ще работят последователно за ясно измерими резултати.

Напишете коментар
Коментари: 16
1 Анонимен 15:25, 19 фев 21

Много ще се радвам това да стане обаче никой няма да го допусне защото много схеми ще излязат на яве

2 Жигули 15:25, 19 фев 21

Чудесно е това, имаме огромна нужда от ново министерство. Родината ще блесне, ще бъде друга дори обстановката между хората

3 Виза 15:28, 19 фев 21

Доста добре звучи ! Искам да знаете , че има много хора който ви подкрепяме и силно се надяваме да има нужните гласове за да влезете в парламента защото само така ще можете да сложите прът в системата на мафията !

4 Шнур 15:29, 19 фев 21

Даже сме закъснели с тези технологии в БГ, трябваше още преди 10 години да ги имаме, ама нормално в управлението на кабинета Борисов - Как да имаме полезни неща? Колко много ще спестите на народа, не е истина просто.

5 Паелеее 15:30, 19 фев 21

В момента електронното управление не предлага механизъм за контрол на изпълнението и отчетност. Необходим е баланс между направените разходи и постигнатите ползи за гражданите и бизнеса.

6 Панамера 15:36, 19 фев 21

Въвеждането на електронното гласуване трябва да стане възможно най-скоро при наличие на всички гаранции за защита на сигурността и тайната на вота.

7 Анонимен 17:50, 19 фев 21

До тук са писали само троловете на Републиканци за България. Отврат!
Определено нямаме нужда от такива като тях.

8 Жаклин 18:21, 19 фев 21

Дано да влязат, защото те са единствените, който работят активно!

9 Сигнал 18:26, 19 фев 21

Ние ви подкрепяме,защото тези нови,съвременни технологии ще бъдат в полза на всички.

10 Stan 18:30, 19 фев 21

Прави впечатление активността на Републиканци. Добро!

11 BoLeto 18:37, 19 фев 21

Силно, много силно звучи, иновативно с поглед в бъдещето. За жалост към момента, в тази сфера, реформа няма, а работа има много!

12 Анонимен 19:58, 19 фев 21

Електрониката ще спаси света!

13 Анонимен 12:08, 20 фев 21

Това е един от най важните сектори и трябва да има министерство

14 Анонимен 18:04, 20 фев 21

Ами а дано влязат, защото това звучи страхотно и бъдещето е в тези технологии.

15 Стома 19:50, 20 фев 21

Крайно време е 21 век да минем в цифровата ера и да загърбим хартият и мудната администрация

16 Боримир 15:39, 22 фев 21

Електронното управление се проточва с години без никакъв прогрес. Браво за предложенията!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама