Коронавирусът у нас: „Зелени“ коридори за всички, които искат да се ваксинират

11:16, 19 фев 21 25 4072 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Едновременно с четвъртата ваза от ваксинационния план да се създаде зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, разпореди министър-председателят Бойко Борисов на днешното работно съвещание, което той свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и здравния министър, съобщиха от правителствената служба.

Премиерът беше категоричен, че на първо място е важно всеки желаещ лекар да бъде ваксиниран. Същевременно, след като са създадени условия за ваксиниране и за втората и третата фаза, трябва да се даде възможност и за всички останали, които чакат, за да бъдат ваксинирани. „Отивате по регионите в страната, за да наблюдавате процеса лично и пускате зелени коридори за желаещи да се ваксинират. Така процентът ваксинирани ще се повиши много, ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, каквито има в другите държави“, категоричен беше министър-председателят.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви, че в края на днешния ден се очаква доставка от 57 600 дози от Оксфордската ваксина, като е създадена организация още утре сутринта тези количества да бъдат разпределени до всички 28 РЗИ в страната. „Следващата седмица очакваме нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини. Информацията, която имаме за месец март от производителите и от Европейската комисия, е поне за 500 000 дози, което позволява да бъде стартирана и четвъртата фаза от Националния ваксинационен план“, докладва Кирилов. Той добави още, че Европейската агенция по лекарствата стартира финалния етап от оценката на документацията на четвъртата очаквана ваксина - на компанията „Джонсън и Джонсън“.

В рамките на работното съвещание главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отчете спад на смъртността в страната. „Това показва, че опасенията, че британският вариант на вируса ще бъде по-тежък, засега не се оправдават“, отбеляза Кунчев и добави: „може да очакваме при циркулацията на този нов вариант да продължи леко повишаване на заболеваемостта, но ако е с този темп, не представлява опасност за здравната система“. Председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски също отбеляза спада на смъртността в страната. По думите му това е резултат както от натрупания опит на медицинските екипи при лечението на COVID-19, така и заради намаления натиск върху здравните заведения. „Има възможност всички болни, които постъпват, дори и в тежко състояние, да получат адекватни грижи. Това е важното“, категоричен беше Мутафчийски.

Ваксинационният план не е пред провал

Ваксинационният план не е пред провал“, заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред bTV. По думите му ваксинациите вървят добре, а количествата ваксини се увеличават.

Кунчев добави, че едва ли ще успеят да обърнат нагласите към ваксинирането. „Нищо не може да стане с вълшебна пръчица. Това го знаем от години, защото се занимаваме с други ваксинации. За мое съжаление на Балканите сме сред най-песимистичните“, каза той. Според него нежеланието за ваксинация сред младите хора е поради това, че не са засегнати сериозно от вируса. „Но те са и най-дълго в социалните мрежи и са най-засегнати от инфодемията, която пълни главите им с лъжи и глупости. Ако и днес влезете в която и да е мрежа, ще видите какви цифри и „факти“ се вадят“, каза Кунчев.

Той е категоричен, че има достатъчно истинска информация за ваксините на сайтовете на Министерство на здравеопазването, на този на ИАЛ, и на Здравната каса. „Въпросът е какво иска да чете човек. Ако искаш да прочетеш, че Бил Гейтс ще ни чипира, влизаш и четеш това. Изглежда другото напряга хората и ги кара да мислят“, каза Кунчев с ирония.

„Галъп“: Близо 1,5 млн. българи са преболедували коронавируса

Данните от последното денонощие

1086 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 10 926 теста, което означава, че положителните проби са почти 10%.

За последните 24 часа са починали 42 души, а излекуваните са 744. В болница са 3704 заразени, от които 300 – в интензивни отделения. Най-много са новите случаи в София – 335. Следват областите Пловдив - с 93, и Плевен - със 70 души.

През изминалото денонощие са поставени 4 594 дози ваксини. Така общият брой на ваксинираните у нас вече е 90 514, от които с втора доза са над 25 000 души.

57 600 дози от ваксината "AstraZeneca" пристигнаха у нас днес. Те са разпределени към РЗИ-тата в страната. Това е третата доставка от препарата, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигне в понеделник от производителя "Pfizer/BioNTech" – 25 740 дози.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама