Facebook блокира новинарския поток в Австралия

09:30, 18 фев 21 / Свят 25 1956 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Американската технологична компания Facebook обяви, че вече няма да допуска новинарски материали да бъдат четени или споделяни на нейната платформа в Австралия. Причината е спор във връзка с обсъждан медиен закон, предадоха световните агенции.

Facebook съобщи, че ограничава австралийските издатели на новинарски материали да споделят или публикуват каквото и да е съдържание, а това от международни медии вече няма да може да бъде достъпно или споделяно от австралийската публика.

Facebook Messenger, Twitter и Instagram се сринаха

Засилващият се спор е свързан със законодателно предложение, внесено в австралийския парламент през декември. Предлаганият закон би задължил американските технологични компании Facebook и Google да преговарят с австралийските издатели на новинарски материали за заплащане за тяхното съдържание или да понесат глоби.

Снимка: CanStockPhoto

Facebook посочи, че законодателното предложение е "проява на основно неразбиране" за отношенията между компанията и издателите, които според нея доброволно публикуват връзки към своите статии в нейната социална мрежа и печелят от това.

Тръмп отново със страници във Facebook и Instagram

Емили Бел, директор на Центъра Tou за цифрова журналистика към Факултета по журналистика на Колумбийския университет в Ню Йорк, заяви, че отношенията не са толкова доброволни, колкото изглеждат, а повечето издатели се чувстват задължение да присъстват във Facebook поради доминацията на социалната мрежа, предаде "Mediapool". 

Решението на Facebook беше разкритикувано от редица австралийски медии

Компанията също така блокира правителствени страници в Австралия, включително на ведомства по здравеопазването, които предоставят важна информация за коронавируса, както и на метеорологичната служба, която предоставя данни за бедствия. Блокирани бяха и някои страници на полицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама