Българите в чужбина вече подават онлайн заявления за лични документи

16:25, 17 фев 21 25 1935 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Българските граждани в чужбина могат да подават заявления за български лични документи без електронен подпис (КЕП) чрез сайта на Министерството на външните работи. Това стана възможно след приети законови промени, съобщиха от Единния информационен канал. 

"Eпидемията от COVID-19 направи почти невъзможно и доста сложно двукратното посещение на българска консулска служба за подаване и получаване на документи. Сега предлагаме на българските граждани, които вече са предоставили биометрични данни преди вадене на предишен документ, да подадат заявления за издаване на нов онлайн и да платят за услугата с виртуален ПОС терминал, което ще позволи те да посетят физически наш фронт офис единствено при получаването на готовия документ", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Снимка: Pixabay

Изискванията

- Да имат български паспорт или лична карта, които са получили по лично подадено заявление до 59 месеца преди искането за подмяна. Това гарантира, че гражданинът вече има снети необходимите биометрични данни, които се изискват за новия документ;

- Да нямат промяна на името, единния граждански номер, пола, гражданството, постоянния адрес или настъпили съществени и трайни изменения на образа на лицето.

  • Плащането се извършва с банкова карта, която има функционалност за плащане през интернет.

Обявените за изгубени лични документи вече няма да се възстановяват

Също така, само при подаване на заявление без електронен подпис документът, който трябва да бъде подновен, не може да бъде с изтекъл срок, като към заявлението трябва да бъде прикачено копие на валидния български личен документ.

Към този момент тази нова възможност обаче не може да бъде използвана за издаване на дубликат на валидна шофьорска книжка.

Трябва да се има предвид, че, когато заявлението за издаване на български личен документ е подадено по електронен път, получаването на готовия документ е възможно само лично в съответната консулска служба, посочена в онлайн формуляра. 

Свидетелство за съдимост вече може да се заяви и през мобилния телефон

Припомняме, че преди българските граждани над 18 г., живеещи извън България, можеха да подновят паспорта и личната си карта, а за гражданите, пребиваващи извън ЕС - и шофьорската си книжка, като подадат заявление в електронен формат само с използването на квалифициран електронен подпис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама