Има светлина в тунела на пазара на труда

09:00, 18 фев 21 25 1975 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Как ще се развива пазарът на труда у нас през следващите месеци? Работници с какви качества ще търсят работодателите? Как да станем по-конкурентни? Отговорите на тези и още въпроси дава Георги Първанов – HR експерт и член на УС на Българска асоциация за управление на хора, в коментар за Topnovini.bg.

След като поне два пъти през 2020 г. докоснахме, а може би и преминахме границата от 10% реална безработица и имаше седмици с по 15 000 нови безработни, а сайтовете за работа отбелязаха над 40% спад, най-сетне има светлина в тунела.

През последните 2-3 седмици се наблюдава трайна позитивна тенденция и оживление на пазара на труда - все по-голям брой хора са намерили работа през бюрата по труда и частни работодатели, все повече нови позиции излизат. Освен това има няколко нови завода, кол центрове, а хотелите и ресторантите очакват с нетърпение пълно отваряне на 1 март. От следващия месец би трябвало да отпаднат и ограниченията в останалите европейски страни, което неминуемо ще дръпне нагоре българската икономика.

Очакваме ръст на търсенето на позиции в производство, IT, медицина и фармация, онлайн продажби, вериги магазини, селско стопанство, туризъм. През периода април-декември 2021 г. ще има значителен подем.


Снимка: Личен архив

За това сега е добър момент да си направите собствен личностен HR одит как стоите на пазара на труда и как да бъдете по-конкурентни. Ето и няколко съвета:

- не чакайте да ви изтекат помощите за безработни, а потърсете работа още сега;
- ако нямате профил в LinkedIn, си направетe, a ако имате, бъдете активни;
- направете си регистрация в поне 3-5 водещи HR агенции;
- сега е моментът да инвестирате в себе си и да развиете знания и умения, които ще ви направят по-конкурентни през следващите години;
- помислете какви са хобитата и интересите ви, какво ви се отдава, какви професии не могат да бъдат заменени от роботи и/или автоматизирани, как сте с езиците, дигитални умения, познания в социалните мрежи;
- засилете личните контакти на живо и през социалните мрежи; включете се в доброволчество и социални каузи, които ви привличат; пишете статии или преподавайте; участвайте в повече семинари и събития;
- подобрете здравословното си състояние или му обърнете внимание след дългите месеци на ограничения. Защото няма как да бъдете успешни, ако не изглеждате или не се чувствате добре - тръгнете на фитнес, спорт, тичайте, правете упражнения, катерете планини - каквото ви влече. Обърнете внимание с какво, кога и как се храните, и намалете или спрете цигарите и алкохола.

Както казва мой приятел, човешкият организъм е като автомобила - без добра поддръжка ще изкара 200-300 000 км, а с малко, но редовна поддръжка и профилактика може да издържи и 1 млн. км в добра форма.

И накрая - на пазара на труда в следващите 3-5 години няма да се плаща за дипломи, опит и познания, тъй като те стават общодостъпни. Без значение ще е и владеенето на английски език, който вече се приема за даденост. Ще се цени адаптивност, нагласи, отношение към работата и личностни качества, готовност за постоянно учене, владеене на други езици, особено на по-редки такива, дигитални умения, както и стабилна и спокойна под стрес психика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама