Отиде си един от най-обичаните педиатри у нас - д-р Адил Кадъм

15:30, 15 фев 21 25 3143 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Отиде си един от най-известните и обичани педиатри у нас - д-р Адил Кадъм, съобщиха от Българската педиатрична асоциация.

“С огромно прискърбие ви съобщаваме, че след кратко боледуване почина д-р Адил Кадъм”, пишат оттам, без да посочват конкретната причина за смъртта ѝ.  

Протестиращите медици блокираха столичен булевард

Д-р Кадъм бе педиатър и специалист по клинична генетика, непримирим радетел за изграждането на Национална детска болница и за подобряване на детското здравеопазване, човек, отдаден на професията си и на грижите за здравето на децата, посочват от Асоциацията. 

Снимка: Pixabay

От сдружението “ЗА истинска детска болница” също изразиха скръбта си в социалната мрежа Facebook. По думите им тя е била едно от най-силните остриета на инициативата им.

“Освен отдаден педиатър и изключителен лечител, тя беше смел професионалист, готов да се бори със статуквото и неправдите в детското здравеопазване, залагайки личния си професионален просперитет и комфорт”, пишат от инициативата, като отбелязват, че тя е била тяхната надежда, че новото поколение български педиатри ще успеят да надмогнат системата, да работят в съвременни условия и в тандем с родителите, както и в най-добър интерес на болните деца в България. 

Те са категорични, че д-р Кадъм до последния си дъх е защитавала правото на децата да не бъдат жертвани в пандемията. 

“Изгубихме безценен Човек. Изгубихме изключителен лекар. Децата на България изгубиха един от своите истински герои”, пишат още от сдружението. 

Снимка: БГНЕС

Инициативната група на “ЗА истинска детска болница”, част от която е д-р Адил Кадъм, се състои от граждани и организации, които в ролята си на лекари, архитекти, инженери, родители и данъкоплатци се борят с това да не се допуска близо 95 млн. лв. да бъдат изхарчени за построяване на Национална детска болница, която според тях е потенциално опасна, неподходяща и морално остаряла. 

Д-р Адил Кадъм завършва медицина през 2004 г. в Медицинския факултет на Тракийски университет - Стара Загора. През 2013 г. придобива специалност по детски болести в Медицински университет - София, а през 2019 г. - специалност по детска ендокринология и болести на обмяната. В периода 2004-2009 г. д-р Кадъм работи като ординатор в онкохематологично отделение, общопрактикуващ лекар и ординатор в педиатрично отделение. От 2009 г. до 2021 г. д-р Кадъм работи в отделение по Клинична генетика към СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“, а от 2015 г. – и в медицински център Малчовците. Научните интереси на д-р Кадъм са в областите обща педиатрия, вродени метаболитни заболявания, дисморфология, генетична консултация и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама